Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index sluit eerste handelsdag 2023 zonder verliezers af

AEX-index sluit eerste handelsdag 2023 zonder verliezers af

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index kende maandag op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar 2023 geen verliezers. De hoofdindex op het Damrak veerde, na een teleurstellend 2022 en een eveneens negatief einde daarvan, 1,8 procent op. Zorgtechnologiebedrijf Philips (plus 3,5 procent) behoorde tot de grootste winnaars. Vorig jaar zag het concern meer dan de helft van zijn beurswaarde verdampen door de problemen met zijn beademingsapparatuur.

Op de eveneens positieve beurzen elders in Europa deden autofabrikanten goede zaken. Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen en Porsche stegen tot 3,9 procent in Frankfurt. Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Fiat, Jeep en Chrysler, klom 2,9 procent in Milaan en Renault won 6,8 procent in Parijs. Er is waarschijnlijk toch een mogelijkheid voor Amerikanen om een subsidie te krijgen voor elektrische auto's die niet in de Verenigde Staten gemaakt zijn.

De AEX sloot boven de grens van 700 punten, op 701,16 punten. De MidKap ging 1,7 procent omhoog tot 945,03 punten, onder aanvoering van PostNL (plus 4,4 procent). De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,9 procent. In Londen kregen de beurshandelaren vrijaf omdat nieuwjaarsdag in het weekend viel. Ook in New York blijven de beurzen maandag gesloten, net als in grote delen van Azië. Alleen de beurs in Seoul was daar open en die sloot met een verlies van 0,5 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield, ArcelorMittal en Shell

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een plus van ruim 4 procent, zonder duidelijke aanleiding. Staalfabrikant ArcelorMittal stond eveneens in de kopgroep met een plus van ruim 3 procent.

Shell werd 2,7 procent meer waard. Het olie- en gasconcern wordt sinds dit jaar geleid door Wael Sawan. De Libanees-Canadese Sawan volgt Ben van Beurden op die na negen jaar afzwaait. Sawan werkt al zijn hele werkzame leven bij Shell en gaf tot voor kort leiding aan de activiteiten van het concern op het gebied van gas en duurzame energie.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0656 dollar waard, tegen 1,0703 aan het einde van de Amerikaanse handelsdag vrijdag. De oliebeurzen zijn dicht. Een vat Amerikaanse olie is 80,26 dollar waard, een vat Brentolie 85,91 dollar.

Meer uit Financieel

Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

10 minuten geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

16 minuten geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

1 uur geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

2 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

4 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

4 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

4 uur geleden