Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

De nieuwe cijfers moeten duidelijk maken of de inflatie inderdaad blijvend is afgekoeld. De meeste beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet al te lang meer wacht met het verlagen van de rente. ECB-hoofdeconoom Philip Lane verklaarde in een interview met zakenkrant Financial Times dat de centrale bank op koers ligt om de rente in juni te verlagen. Wel waarschuwde hij dat de ECB voorzichtig moet blijven met verdere renteverlagingen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 913,80 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 936,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent. In Londen hadden beleggers een vrije dag en in New York blijven de beurzen gesloten voor Memorial Day.

MidKap

De verzekeraars NN Group en Aegon waren de grootste dalers bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met verliezen van 0,9 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize, uitzender Randstad en olie- en gasproducent Shell waren de enige stijgers, met winsten tot 0,2 procent.

In de MidKap noteerden bank en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen (min 5,9 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts (min 1,8 procent) ex dividend. Dat betekent dat de aandelen geen recht meer geven op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt. Laadpalenmaker Alfen was de sterkste stijger met een winst van ruim 1 procent.

Vivoryon

Vivoryon (plus 27 procent) zette de opmars voort. De Duitse biotechnoloog is sinds de kwartaalupdate van vorige week donderdag ruimschoots in waarde verdubbeld. In maart zag Vivoryon nog bijna al zijn beurswaarde verdampen na het falen van zijn alzheimermedicijn. Het bedrijf gaat zich nu richten op de behandeling van nierziektes.

In Brussel won Retail Estates 0,3 procent. Het Belgische vastgoedbedrijf, dat onder meer eigenaar is van het winkelcentrum Alexandrium II Megastores in Rotterdam, zag het huurresultaat afgelopen boekjaar stijgen. Het bedrijf sprak daarbij van de beste operationele resultaten in 26 jaar.

De euro was 1,0849 dollar waard, tegen 1,0855 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder en kostte 77,90 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 82,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Russische miljardair klaagt UBS aan om antiwitwasrapporten

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische miljardair Alisher Oesmanov heeft een Duitse dochteronderneming van bankconcern UBS aangeklaagd omdat antiwitwasrapporten volgens hem een illegaal strafrechtelijk onderzoek tegen hem hebben aangewakkerd. Zijn advocaten stellen dat de rapporten van de bank, ingediend van 2018 tot 2022, ten onrechte wijzen op mogelijke verdachte financiële transacties.

1 uur geleden
Softwarebedrijf Adobe voor rechter om te moeilijk opzeggen

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FTC daagt softwarebedrijf Adobe voor de rechter om de onduidelijke en hoge annuleringskosten voor diensten van de onderneming, zoals Photoshop. Gebruikers die in het eerste jaar willen opzeggen zijn hier volgens de waakhond soms honderden euro's aan kwijt, terwijl dit bij vergelijkbare bedrijven niets kost.

2 uur geleden
ING voert hogere AEX-index aan na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben ING maandag beloond voor de strategie-update van de bank, voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen. Het aandeel won 2,9 procent, het meeste van alle fondsen in de AEX-index. De hoofdgraadmeter op het Damrak kreeg er 0,5 procent bij tot 923,12 punten, waarmee het verlies van 0,6 procent van vrijdag bijna helemaal werd goedgemaakt.

3 uur geleden
Winkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Grote winkelketens komen nog niet met aanvullende veiligheidsmaatregelen in navolging van Albert Heijn. Die supermarktketen kondigde maandag aan dat medewerkers geen naamplaatje meer hoeven te dragen, extra training krijgen over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en dat de regels in de supermarkten zijn uitgebreid.

3 uur geleden
Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse winkelverkopen, die dinsdag op het programma staan. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Afgelopen vrijdag bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

5 uur geleden
Tekorten dwingen Air France-KLM tot duurdere vliegtuigreparaties

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM verliest veel geld door problemen in de toeleveringsketens voor vliegtuigonderdelen. Dat zegt topman Ben Smith op een evenement van de luchtvaartmaatschappij in Parijs. "We moeten vliegtuigen aan de grond houden of we moeten meer geld besteden aan reparaties, dat is erg frustrerend."

5 uur geleden
Haagse veiling Russische wodkamerken levert 1,6 miljoen op

DEN HAAG (ANP) - De veiling van de Benelux-rechten van achttien Russische wodkamerken, waaronder Stolichnaya en Moskovskaya, in Den Haag heeft 1,6 miljoen euro opgeleverd. De merken zijn in handen van de voormalige meerderheidsaandeelhouders van het voormalige Russische olieconcern Yukos. Zij hebben beslag gelegd op de merkrechten in de Benelux als onderdeel van de ruim 50 miljard dollar aan schadevergoeding die Rusland moet betalen voor de onteigening van Yukos in 2003.

6 uur geleden