Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

Adyen eindigde bijna 3 procent hoger en was de sterkste stijger in de AEX. Kenners van Citigroup zijn optimistischer over de toekomstige resultaten van het Amsterdamse bedrijf en noemen Adyen een van de beste beleggingen in de branche voor betalingsverwerkers. Ook analisten van twee andere financieel dienstverleners verhoogden hun advies voor het bedrijf deze week.

De AEX sloot met een winst van 0,7 procent op 781,85 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 876,72 punten en de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,3 procent.

Banenrapport

Beleggers verwerkten onder andere het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid, waaruit bleek dat er in de Verenigde Staten vorige maand meer banen bij zijn gekomen dan economen hadden verwacht. Dit duidt op een sterk draaiende Amerikaanse economie, wat de Federal Reserve zal laten meewegen in nieuwe rentebesluiten.

De University of Michigan maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS sterk is gestegen nu zorgen over de inflatie afnemen.

ArcelorMittal

Op de beurs in Amsterdam was er aandacht voor staalconcern ArcelorMittal, dat zijn activiteiten in Kazachstan heeft verkocht aan de regering. Die stap was al aangekondigd na een ongeluk in een kolenmijn van ArcelorMittal in het Centraal-Aziatische land waarbij tientallen mijnwerkers omkwamen. Het aandeel eindigde 0,7 procent hoger.

Mijnbouwbedrijf Anglo American maakte een spectaculaire duikeling van 21 procent op de beurs in Londen. Het bedrijf kondigde aan veel minder ertsen en andere grondstoffen uit de grond te halen om op kosten te besparen. Het bedrijf heeft onder andere besloten om minder kopererts in Zuid-Amerika te produceren. Sinds maart 2020, toen de coronapandemie voor veel onzekerheid zorgde, ging Anglo American niet zo hard omlaag.

De euro verloor 0,6 procent ten opzichte van de dollar en was 1,0750 dollar waar. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent in prijs tot 70,98 dollar en Brentolie werd 2,2 procent duurder op 75,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

2 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

10 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

11 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

12 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

14 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

17 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden