Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten Saïd R. willen afsplitsing van Marengo-proces

Advocaten Saïd R. willen afsplitsing van Marengo-proces

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van Saïd R., een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, willen dat zijn zaak wordt afgesplitst. De advocaten hebben zeer recent de verdediging op zich genomen, en R. is pas eerder deze maand aan Nederland uitgeleverd. Dat zeiden advocaten Mark Dunsbergen en Robert van 't Land maandag aan het begin van de zitting in de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Ze zeggen ongeveer acht tot negen maanden voorbereidingstijd nodig te hebben om het dossier - dat inmiddels al 50.000 pagina's behelst - tot zich te kunnen nemen. "We hebben uitgerekend dat we ongeveer 425 uur leestijd nodig hebben."

Het Openbaar Ministerie vindt het geen goed idee om de zaak van Saïd R. af te splitsen. Volgens de officieren van justitie zijn de zaken van R. en de medeverdachten dusdanig met elkaar verweven dat splitsing niet goed is. Ook kan het zorgen voor extra belasting van kroongetuige Nabil B., die dan in beide processen gehoord moet worden. Daarbovenop zou het betekenen dat meerdere strafkamers zich min of meer gelijktijdig over de betrouwbaarheid van de kroongetuige moeten uitlaten en over de rechtmatigheid van de afspraken die justitie met kroongetuige B. heeft gemaakt.

Colombia

Het OM meent dat de advocaten van R. aan "vijf tot zes maanden voorbereidingstijd" genoeg moeten hebben. "De vertraging ligt ook deels aan R. zelf. Hij heeft alle mogelijke juridische procedures benut om uitlevering uit Colombia te voorkomen", aldus de officier. R. werd in februari 2020 in een voorstad van Medellín in Colombia aangehouden, op 7 december is hij in Nederland gearriveerd. Hij zit nu vast in de extra beveiligde inrichting in Vught.

De rechtbank zal op een later moment beslissen over eventuele afsplitsing van de zaak. Een eerder soortgelijk verzoek van de advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi, is door de rechtbank afgewezen.

In de huidige planning verwacht het OM in juni volgend jaar met de strafeisen tegen de zeventien verdachten te kunnen komen. Als de rechtbank beslist dat de advocaten van R. langere voorbereidingstijd krijgen, komt die planning weer op losse schroeven te staan.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

1 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

3 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

3 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

4 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

8 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

10 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

10 uur geleden