Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten Marengo-hoofdverdachten: hoger beroep kan niet verder

Advocaten Marengo-hoofdverdachten: hoger beroep kan niet verder

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van twee hoofdverdachten in het omvangrijke Marengo-proces vinden dat het hoger beroep niet verder behandeld kan worden. Volgens de verdediging van de broers Saïd en Mohamed R. heeft de rechtbank steken laten vallen. De zaak zou daarom opnieuw behandeld moeten worden. Dat zeiden advocaten Mark Dunsbergen en Robert van 't Land dinsdag in de beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de tweede inleidende zittingsdag in het hoger beroep in de liquidatiezaak plaatsvindt.

Saïd is eind februari door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zijn jongere broer Mohamed tot 27 jaar, na een eis tot levenslang. Ze gingen alle twee in beroep tegen deze uitspraak.

De advocaten van Saïd R. menen dat hij geen eerlijk proces heeft gehad omdat zijn zaak deels zonder hem en zonder dat hij een advocaat had, is behandeld. Hij zat op dat moment in de cel in Colombia, waar hij wachtte op uitlevering aan Nederland. De verdediging van Saïd vindt daarom dat het proces over moet bij de rechtbank. "Wij doen dit niet om zand in de motor te strooien, om te polariseren of de waarheidsvinding te frustreren", zei Van 't Land.

Ridouan Taghi

Donderdag gaat het hoger beroep in Marengo verder, dan mag het Openbaar Ministerie reageren op de verweren die gevoerd zijn door de advocaten. Daarna moet het hof beslissen over onder meer de verzoeken van de advocaten. Dat gebeurt tijdens een zitting op 8 mei.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het hoger beroep zal duren. Tot in ieder geval eind dit jaar zijn blokken van zittingsdagen ingepland. De zaak duurde bij de rechtbank bijna zes jaar. Dat was te lang, zei de voorzitter tijdens de uitspraak.

Het Marengo-proces draait om zes moorden en verschillende moordpogingen. De rechtbank veroordeelde naast Saïd R. ook hoofdverdachte Ridouan Taghi en Mario R. tot een levenslange gevangenisstraf. In veertien zaken van de zeventien verdachten in het proces is hoger beroep ingesteld.

Meer uit Binnenland

Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. "De fileteller maakt overuren", aldus de verkeersdienst.

1 uur geleden
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Met name in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

2 uur geleden
Nederlandse vrouw (61) omgekomen na val in Zwitserland

CRANS-MONTANA (ANP) - Een Nederlandse vrouw van 61 is donderdag overleden na een val in het Zwitserse Crans-Montana. De politie van het kanton Wallis, waar Crans-Montana ligt, meldt dat vrijdag.

4 uur geleden
Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

6 uur geleden
Man (26) vast om miljoenenoplichting via cryptoplatform

DEN HAAG (ANP) - In een onderzoek naar grootschalige oplichting via het gokplatform Zkasino is een 26-jarige man opgepakt. Dat meldt de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. In dat platform hadden mensen wereldwijd meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar (27,9 miljoen euro) aan cryptovaluta gestoken.

7 uur geleden
Kans op regen tijdens dodenherdenking en Bevrijdingsdag

HOUTEN (ANP) - Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

9 uur geleden