Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten kroongetuige Marengoproces wraken rechtbank

Advocaten kroongetuige Marengoproces wraken rechtbank

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo hebben vrijdag de rechtbank gewraakt. De advocaten hadden de rechtbank gevraagd de medische situatie van B. achter gesloten deuren te bespreken, maar de rechtbank wees dat verzoek af.

Door die medische situatie kan B. momenteel niet verklaren, maakten zijn advocaten duidelijk. Zij hadden dat in beslotenheid willen toelichten, omdat een en ander zeer "privacygevoelig" zou zijn.

Volgens de rechtbank was het op dit moment in de omvangrijke strafzaak - die nog tot zeker volgend jaar loopt - niet nodig om de toestand van B. te bespreken. Advocaat Peter Schouten vroeg even bedenktijd na dat besluit en wraakte vervolgens. Hij en zijn collega Onno de Jong menen dat de rechtbank de schijn van partijdigheid heeft gewekt. "De rechtbank behandelt onze cliënt anders dan andere verdachten en meet met twee maten."

Vergismoord

Het proces ligt nu stil. Een wrakingskamer moet bekijken of de rechters vooringenomen hebben gehandeld. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Kroongetuige B. was voor het eerst in weken weer aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De afgelopen weken had hij verstek laten gaan uit onvrede met de bescherming die zijn gezin van justitie krijgt. Vrijdag was hij verplicht aanwezig, omdat de zogenoemde vergismoord op Hakim Changachi en de voorbereidingen voor de moord op het eigenlijke doelwit, Khalid H. op het programma stond. B. wordt verdacht van betrokkenheid bij deze zaak.

Volgens zijn advocaten moeten ook de getuigenverhoren van B. voorlopig worden opgeschort, "omdat hij niet in staat is te verklaren".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

EU komt met nieuwe sancties tegen Belarus, maar Kamer ongeduldig

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Belarus maandag nieuwe sancties op. Daar gaat demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) van uit. Het gaat dan om strafmaatregelen tegen personen en bedrijven, zei ze woensdag tegen een ongeduldige Tweede Kamer.

12 minuten geleden
De Jonge: meer dan 13 miljoen coronaprikken gezet

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft inmiddels meer dan 13 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties. Minister Hugo de Jonge maakte het nieuwe cijfer woensdag bekend, vier dagen na de 12 miljoenste prik en acht dagen na de 11 miljoenste prik.

21 minuten geleden
Pointer wint Sigma Award voor onderzoek roofhandel Joodse huizen

HILVERSUM (ANP) - KRO-NCRV Pointer heeft voor het onderzoek naar de Vastgoedboeken een Sigma Award gewonnen, de prijs voor de beste datajournalistiek ter wereld. Dat heeft de jury van de Sigma Award woensdag bekendgemaakt. "Dit is een verbazingwekkend stuk datajournalistiek over een pijnlijk onderwerp", aldus het jurycommentaar.

43 minuten geleden
'Stads- en streekvervoer rijden op 90 procent oude dienstregeling'

DEN HAAG (ANP) - Het regionale openbaar vervoer in Nederland rijdt gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

1 uur geleden
Vrouwenblad VIVA houdt op te bestaan

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna vijftig jaar houdt het vrouwenweekblad VIVA op te bestaan. Uitgever DPG Media stopt ermee omdat het blad, vooral de gedrukte versie, steeds minder vrouwen bereikt. Het laatste nummer rolt eind juli van de drukpers. Ook VIVAMama, VIVA.nl en VIVA Forum worden stopgezet.

2 uur geleden
Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

2 uur geleden
Voorarrest van complotdenker Bodegraven verlengd

DEN HAAG (ANP) - Het voorarrest van de 53-jarige complotdenker Wouter Raatgever is met dertig dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Een verzoek om het voorarrest te schorsen wees de raadkamer af, zegt een woordvoerster van de rechtbank. Raatgever wordt verdacht van opruiingen en bedreigingen. Volgende week dinsdag moet hij voor de politierechter verschijnen, die de zaak inhoudelijk behandelt.

2 uur geleden