
Advocaten bezorgd over opsporingsmethoden OM
DEN HAAG (ANP) - Tientallen strafrechtadvocaten hebben via een brandbrief hun zorgen geuit over de manier waarop de politie en het Openbaar Ministerie bezig zijn met het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde communicatiediensten. Volgens de advocaten is er te weinig transparantie over deze vorm van opsporing, waardoor niet gekeken kan worden of bewijsmateriaal uit deze chats rechtmatig en betrouwbaar is.
De Nederlandse politie heeft de afgelopen jaren enkele communicatiediensten gekraakt, zoals EncroChat. Volgens de advocaten staat in vele zaken het recht op een eerlijk proces op het spel, omdat officieren van justitie en rechters "genoegen nemen met de idee-fixe dat de ontsleutelde communicatie bruikbaar is voor het bewijs".
De advocaten stellen zelfs dat het OM bewust "misleidende informatie verstrekt aan rechters". De verdediging van verdachten zou in gevaar zijn "door ten onrechte te stellen dat van bewijsmateriaal dat uit andere landen is verkregen, aangenomen mag worden dat dat rechtmatig is verkregen". "Doordat rechters met die opstelling genoegen nemen en zij verzoeken om nader onderzoek stelselmatig afwijzen, blijft onduidelijkheid bestaan en, belangrijker nog, blijft van rechtsbescherming weinig over."
Privacy
Verder maken de ondertekenaars zich zorgen om het algemene recht op privacy, met name vanwege de omvang van de inbreuken op privécommunicatie. Zij vrezen een glijdende schaal, waarna ook het gebruik van andere (versleutelde) communicatiediensten, zoals Signal en Whatsapp, voldoende zijn om iemand in een verdachte hoek te plaatsen. "Terwijl die verdachtmaking enkel is gebaseerd op het gebruik van sterke encryptie en het beschermen van de eigen privacy."
De groep roept op tot Kamervragen, meer transparantie vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid en het OM en kritisch onderzoek door rechters in individuele strafzaken met bewijsmateriaal dat voortvloeit uit de versleutelde communicatiediensten.
Meer uit Binnenland
UDEN (ANP) - De voetganger die in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven is gekomen bij een ongeval op de A50 bij Uden is een 18-jarige man uit Nistelrode. Dat meldt de politie op X.
23 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Scenarioschrijver Gerard Soeteman is vrijdag op 88-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld.
9 uur geledenBASEL (ANP) - Claude heeft vrijdag de basis voor zijn finaleoptreden op het Eurovisie Songfestival gelegd. De zanger zette een haast foutloze 'generale' neer tijdens de juryshow in de St. Jakobshalle in Basel.
10 uur geledenTIRANA (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft met Dick Schoof gesproken over de onderhandelingen met Rusland in Istanbul, schrijft Zelensky op X. Hij benadrukte dat het belangrijk is om gezamenlijk de druk op Rusland op te voeren om een staakt-het-vuren te bereiken.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De brand op een schip in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is uit, meldt de brandweer. Sinds donderdagmiddag was er brand op het schip dat geladen was met schrootmateriaal.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bouw van twee nieuwe kerncentrales kost naar schatting 20 tot 30 miljard euro, veel meer dan het kabinet daar nu voor beschikbaar heeft. Dat schrijft klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat het kabinet een raming geeft van de kosten die bij de bouw komen kijken.
15 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland mag van de rechter de wolf afschieten die vorige maand een hardloopster beet in Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Faunabescherming, Animal Rights en Fauna4Life hadden een zaak aangespannen om dat te verhinderen, maar de rechtbank in Arnhem wees hun verzoek af.
16 uur geleden