Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocate González Pérez krijgt prijs voor rol in toeslagenaffaire

Advocate González Pérez krijgt prijs voor rol in toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Advocate Eva González Pérez is onderscheiden voor haar rol in het onthullen van de toeslagenaffaire. Van de Landelijke Cliëntenraad, die opkomt voor de belangen van mensen met een uitkering, heeft de advocate de eerste RoeteRing ontvangen. "Het is volledig op het conto van González Pérez te schrijven dat het toeslagenschandaal boven tafel is gekomen", aldus de jury.

González Pérez staat tientallen gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire bij. In die affaire zijn duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur bestempeld en zo in de schulden gestort. Volgens de jury was het González Pérez die de politieke hoofdrolspelers in de onthulling, zoals Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (destijds CDA) en Renske Leijten (SP), over het schandaal benaderde. Ook hield zij contact met journalisten van RTL Nieuws en Trouw.

"Zowel de Kamerleden als de journalisten worden regelmatig geroemd om hun rol bij de onthulling van het toeslagenschandaal", aldus de jury. "González Pérez is op de achtergrond gebleven en zit daar niet mee."

Goede afhandeling

De advocate zegt zelf te blijven volhouden voor een goede afhandeling. "Elke keer krijgen de slachtoffers het gevoel dat over hen heen wordt gereden. Er komt weer een ‘sorry’ van een verantwoordelijke, maar dat wordt alleen gezegd als ze worden betrapt. Dit moet stoppen." Fouten maken kan volgens haar gebeuren, doelend op de toeslagenaffaire. "Maar wikkel het netjes af. Ik rust niet totdat dát is gebeurd."

De RoeteRing is vernoemd naar Else Roetering, een van de oprichters van de Cliëntenraad. De prijs is voor "mensen die opkomen voor de belangen van burgers, degenen die het systeem opschudden, of op een indringende wijze de positie van mensen in het sociaal domein in beeld brengen".

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

6 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

8 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

10 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

10 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

10 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

11 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

12 uur geleden