Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat wil het opnemen tegen Baudet en FVD-lijsttrekker worden

Advocaat wil het opnemen tegen Baudet en FVD-lijsttrekker worden

DEN HAAG (ANP) - Advocaat Michael Ruperti wil het tegen Thierry Baudet opnemen in een eventuele lijsttrekkersverkiezing voor Forum voor Democratie. Het is nog niet bekend of die verkiezing er daadwerkelijk komt, maar mocht het zover komen dan wil Ruperti "dat de leden iets te kiezen hebben", schrijft hij in een open brief op LinkedIn.

De advocaat, die gespecialiseerd is in militair recht, was eerder lid maar vertrok "na al het boreale gepraat over een uil". Nu is hij weer terug om het tegen Baudet op te nemen. Die is volgens hem degene die een coup pleegt binnen de partij. "Je schrijft zelfstandig een leiderschapsverkiezing uit, eigent jezelf alle ICT toe en zegt vervolgens dat leden via de mail op jou als enige kandidaat kunnen stemmen. Jouw FVD is dus een Forum voor Dictatuur."

Ruperti wil "realistische keuzes maken" zonder iemand uit te sluiten op basis van afkomst of religie, en het "wel zeggen zoals het is". Verder wil hij verbinden in plaats van polariseren, is hij "tegen de kartelpolitiek", wil hij "minder EU", radicalisme "keihard aanpakken" en "hard(er) werken juist belonen". Hij verwacht dat Baudet de meeste stemmen krijgt. "Maar in een democratische rechtstaat ben jij de grote verliezer."

Brandbrief

Baudet zei woensdag verkiezingen te willen uitschrijven, zonder dat het bestuur daarvan op de hoogte was. Hij had dinsdag al "de voorzittershamer neergelegd", benadrukte plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden. Die was "verrast" door Baudets statement. "Hij heeft ons geappt en het toen online gezet." Vervolgens vroeg het bestuur Baudet te vertrekken, waar hij niet op in ging. Inmiddels hebben drie bestuursleden aangifte tegen hem gedaan, omdat hij hun de toegang tot ICT-systemen en social media-accounts had ontzegd.

Steeds meer FVD-ers keren zich openlijk tegen Baudet. Een brandbrief van Eerste Kamerlid en nummer drie op de lijst Nicki Pouw-Verweij, waarin ze stelt dat Baudet tijdens een etentje afgelopen vrijdag antisemitische complotten deelde en hij "geradicaliseerd" is, wordt onderschreven door Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek. Zij staan respectievelijk vierde en vijfde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Baudet was donderdag zichtbaar aangedaan in een uitzending van Goedemorgen Nederland, waarin Vlaardingerbroek zich tegen hem uitsprak en zich achter het bestuur schaarde.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

5 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

5 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

5 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden