Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: Super League dubieus, verbod EK of WK wordt lastig

Advocaat: Super League dubieus, verbod EK of WK wordt lastig

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Ruben Elkerbout zet vraagtekens bij de plannen van twaalf Europese topclubs om een nieuwe Super League op te richten. "Ik ben daar sceptisch over", zegt de erkende specialist in het mededingingsrecht van kantoor Stek. "Het is een controversieel plan en het heeft veel weg van kartelvorming in de vorm van een gesloten competitie."

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen in augustus een midweekse topcompetitie starten en zo 10 miljard euro genereren. Ze zijn op zoek naar nog drie clubs en willen jaarlijks vijf ploegen uitnodigen. "Ze hebben een grote pot met geld die ze elk jaar samen willen verdelen", zegt Elkerbout. "Het heeft niet veel met sportieve gronden te maken. Want hoe lang hebben de Spurs al geen prijs gewonnen? En Arsenal staat er ook niet florissant voor in de Premier League."

"Je kan veel zeggen over de Champions League, maar daar kan iedere club in Europa zich met goede prestaties voor kwalificeren", vervolgt de advocaat. "De Super League lijkt andere clubs op voorhand uit te sluiten. Clubs concurreren niet alleen sportief met elkaar, maar ook als het gaat om de verdeling van marketing en tv-gelden. Daarom is de vraag of de Super League stand kan houden."

Uitsluiting WK en EK

Voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA reageerde woedend op de plannen voor een nieuwe Super League en verklaarde dat voetballers van clubs die aan de nieuwe supercompetitie deelnemen niet meer welkom zijn op een WK of EK. "De UEFA gaat alleen over het EK, maar ook dat lijkt mij niet eenvoudig waar te maken", zegt Elkerbout. "Frenkie de Jong heeft vorig seizoen een contract bij Barcelona getekend. In die keuze heeft hij deze sanctie niet kunnen meewegen, terwijl hij nu mogelijk per direct bestraft zou worden, omdat het bestuur van zijn club aan de Super League wil deelnemen."

"Ik hoor mensen de vergelijking trekken met schaatser Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt die door de internationale schaatsbond voor het leven zouden worden geschorst omdat ze in Dubai wilden schaatsen. Maar je kan relatief armlastige schaatsers toch moeilijk met puissant rijke sporters als Lionel Messi of Ronaldo vergelijken", stelt Elkerbout.

UEFA laat tanden zien

De specialist in het mededingingsrecht denkt wel dat er ruimte is voor de nationale bonden en competities om clubs die aan de Super League deelnemen te straffen. "Want die hebben onder meer als taak om de integriteit van hun competities te beschermen", stelt hij.

"Ik denk uiteindelijk niet dat dit geschil beoordeeld zal worden door de Europese Commissie. Daar is dit dossier te gevoelig voor vanuit politiek perspectief. Eerder zal de nationale rechter die Super League en de reactie daarop van UEFA en de bonden toetsen aan het mededingingsrecht. Ik ben benieuwd hoe dat zal aflopen. De proportionaliteit van de straffen zal in ieder geval stevig worden getoetst. Met de mogelijke directe Champions League verbanning van Chelsea, Manchester City en Real Madrid, zoals gesuggereerd door het Deense UEFA-bestuurslid Jesper Møller, laat de UEFA direct haar tanden zien en is het spel om de voetbalmiljarden direct op de wagen."

Meer uit Voetbal

Twente-trainer Oosting rekent tegen Almere op terugkeer Sadilek

ENSCHEDE (ANP) - Michal Sadilek maakt woensdag in het thuisduel met Almere City FC naar alle waarschijnlijkheid zijn terugkeer in de selectie van FC Twente. De Tsjechische middenvelder miste de vorige competitiewedstrijd tegen Ajax (2-1 verlies) door een blessure.

18 minuten geleden
FC Eindhoven neemt na dit seizoen afscheid van trainer Weijs

EINDHOVEN (ANP) - FC Eindhoven neemt na één seizoen alweer afscheid van trainer Willem Weijs. Dat meldt de huidige nummer 15 van de eerste divisie op de clubwebsite.

50 minuten geleden
Scheidsrechter Makkelie opnieuw naar EK

NYON (ANP) - Scheidsrechter Danny Makkelie is komende zomer actief op het Europees kampioenschap in Duitsland. De 41-jarige Nederlander is door de UEFA aangewezen als een van de achttien arbiters.

2 uur geleden
Ultee volgt Brood op als trainer TOP Oss

OSS (ANP) - Sjors Ultee is vanaf komend seizoen trainer van TOP Oss. De 36-jarige voormalige coach van Fortuna Sittard en SC Cambuur volgt bij de Brabanders Ruud Brood op.

2 uur geleden
Dumfries na landstitel met Inter nog niet bezig met toekomst

MILAAN (ANP) - Denzel Dumfries weet nog niet of hij komend seizoen bij Internazionale speelt. De rechtervleugelverdediger, die maandag de Italiaanse landstitel won met zijn club, heeft na dit seizoen nog een contract voor een jaar.

5 uur geleden
Inzaghi: drie jaar met zes prijzen moeilijk voor te stellen

MILAAN (ANP) - Inter-trainer Simone Inzaghi prees na de twintigste landstitel zijn spelers. "Het is een geweldig gevoel, we hebben iets ongelooflijks gedaan", zei de 48-jarige voormalige spits. "In drie jaar hebben we zes prijzen gewonnen en een Champions League-finale gespeeld. Dat is moeilijk voor te stellen."

6 uur geleden
Inter verovert twintigste landstitel na winst in Milanese derby

MILAAN (ANP) - Internazionale heeft vijf speelronden voor het einde de titel in de Serie A al veiliggesteld. De ploeg van trainer Simone Inzaghi veroverde de twintigste landstitel door met 2-1 de stadsderby tegen AC Milan te winnen.

15 uur geleden