Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: ongemotiveerd 'laptopverbod' EBI maakt werk onmogelijk

Advocaat: ongemotiveerd 'laptopverbod' EBI maakt werk onmogelijk

ROTTERDAM (ANP) - Strafadvocaat Sander Janssen heeft in een uitvoerige brief aan de directie van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught ernstig bezwaar gemaakt tegen het onlangs ingevoerde verbod op het binnenbrengen van laptops of andere gegevensdragers. Volgens de raadsman, die meerdere in de EBI vastgezette cliënten heeft, maakt het verbod het hem onmogelijk adequate rechtsbijstand te verlenen. Janssen publiceerde zijn brief dinsdag op Twitter.

Het verbod is ingevoerd uit veiligheidsoverwegingen, vermoedelijk na de recente aanhouding van advocaat Youssef T., een neef van Ridouan Taghi. T. trad op als een van de advocaten van de in de EBI in voorarrest zittende Taghi en had maandenlang vrije toegang tot hem. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat T. heeft gefungeerd als 'boodschapper' tussen Taghi en de buitenwereld.

Volgens Janssen maakt de EBI-directie op geen enkele manier duidelijk dat laptops van advocaten de veiligheid binnen de muren van EBI in gevaar zouden brengen. Zonder verdere toelichting noemt de raadsman die stelling "niet begrijpelijk".

Omvangrijke dossier

Janssen staat onder anderen Willem Holleeder en Omar L. bij. Zij zijn het middelpunt van zeer omvangrijke dossiers, die tienduizenden pagina's tellen. Janssen wijst er in zijn brief op dat de EBI zelf heeft aangedrongen op het gebruik van digitale dossiers, omdat de inrichting geen plek meer had voor de enorme hoeveelheden papier. Omvangrijke dossiers worden alleen nog digitaal verstrekt. Een zinvolle bespreking van een dossier tussen advocaat en cliënt kan alleen als zij het dossier bij de hand hebben, op een laptop, stelt Janssen.

De advocaat zegt aan te nemen dat de kwestie rond advocaat Youssef T. de aanleiding is voor de maatregelen van de EBI-directie. Volgens hem geeft het geen pas om na zo'n incident alle advocaten over één kam te scheren en hen het leveren van rechtsbijstand "in juist de meest complexe en ernstige strafzaken te bemoeilijken of zelfs onmogelijk te maken". De genomen maatregel is een aantasting van het grondrecht van een verdachte zijn zaak goed voor te bereiden, stelt hij. Op Twitter nodigt hij zijn vakgenoten de inhoud van zijn brief te gebruiken bij het maken van bezwaar.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

5 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

7 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

12 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

14 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

14 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

14 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

17 uur geleden