Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: ongemotiveerd 'laptopverbod' EBI maakt werk onmogelijk

Advocaat: ongemotiveerd 'laptopverbod' EBI maakt werk onmogelijk

ROTTERDAM (ANP) - Strafadvocaat Sander Janssen heeft in een uitvoerige brief aan de directie van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught ernstig bezwaar gemaakt tegen het onlangs ingevoerde verbod op het binnenbrengen van laptops of andere gegevensdragers. Volgens de raadsman, die meerdere in de EBI vastgezette cliënten heeft, maakt het verbod het hem onmogelijk adequate rechtsbijstand te verlenen. Janssen publiceerde zijn brief dinsdag op Twitter.

Het verbod is ingevoerd uit veiligheidsoverwegingen, vermoedelijk na de recente aanhouding van advocaat Youssef T., een neef van Ridouan Taghi. T. trad op als een van de advocaten van de in de EBI in voorarrest zittende Taghi en had maandenlang vrije toegang tot hem. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat T. heeft gefungeerd als 'boodschapper' tussen Taghi en de buitenwereld.

Volgens Janssen maakt de EBI-directie op geen enkele manier duidelijk dat laptops van advocaten de veiligheid binnen de muren van EBI in gevaar zouden brengen. Zonder verdere toelichting noemt de raadsman die stelling "niet begrijpelijk".

Omvangrijke dossier

Janssen staat onder anderen Willem Holleeder en Omar L. bij. Zij zijn het middelpunt van zeer omvangrijke dossiers, die tienduizenden pagina's tellen. Janssen wijst er in zijn brief op dat de EBI zelf heeft aangedrongen op het gebruik van digitale dossiers, omdat de inrichting geen plek meer had voor de enorme hoeveelheden papier. Omvangrijke dossiers worden alleen nog digitaal verstrekt. Een zinvolle bespreking van een dossier tussen advocaat en cliënt kan alleen als zij het dossier bij de hand hebben, op een laptop, stelt Janssen.

De advocaat zegt aan te nemen dat de kwestie rond advocaat Youssef T. de aanleiding is voor de maatregelen van de EBI-directie. Volgens hem geeft het geen pas om na zo'n incident alle advocaten over één kam te scheren en hen het leveren van rechtsbijstand "in juist de meest complexe en ernstige strafzaken te bemoeilijken of zelfs onmogelijk te maken". De genomen maatregel is een aantasting van het grondrecht van een verdachte zijn zaak goed voor te bereiden, stelt hij. Op Twitter nodigt hij zijn vakgenoten de inhoud van zijn brief te gebruiken bij het maken van bezwaar.

Meer uit Binnenland

Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

48 minuten geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

3 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

4 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

6 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

8 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

8 uur geleden