Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat omwonenden Tata Steel geschokt over rapport RIVM

Advocaat omwonenden Tata Steel geschokt over rapport RIVM

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq zegt "ontzettend geschokt" te zijn door het onderzoeksrapport van het RIVM over de mogelijk onvolledige gegevens die Tata Steel opgeeft over de uitstoot van diverse schadelijke stoffen. In het rapport signaleert het instituut dat in de omgeving veel hogere concentraties metalen en zogeheten PAK’s worden gemeten dan te rijmen is met de opgegeven cijfers.

Ficq, die vorig jaar namens 1100 mensen aangifte deed tegen Tata Steel wegens het berokkenen van gezondheidsschade, gaat het rapport doorsturen aan het Openbaar Ministerie om het te laten betrekken bij de onderzoeksopdracht. "Ik wil laten onderzoeken of Tata inderdaad sjoemelt met data. Als dat zo is, dan hebben ze strafrechtelijk een heel groot probleem."

Onderzoekers van het RIVM weten niet precies hoe het komt dat hogere concentraties van bepaalde stoffen worden gemeten dan op basis van milieujaarverslagen en de zogeheten emissieregistratie te verwachten is. Maar als mogelijke verklaringen noemen ze het ontbreken van gegevens van andere bedrijven op het Tata-terrein, mogelijke onderschatting van de uitstoot bij incidenten en de opslag en overslag van kolen als mogelijke bron van uitstoot.

Groot gat

"Tussen de werkelijke uitstootwaarde en de gerapporteerde waarde zit een heel groot gat, en het is onverklaarbaar. Daar moet een verklaring voor komen", aldus Ficq. "Dit rapport is in lijn met datgene waar bewoners bang voor zijn: dat er niet goed of onvoldoende wordt gerapporteerd door Tata."

Tata Steel Nederland-directeur Hans van den Berg heeft laten weten zo snel mogelijk met het RIVM om tafel te willen om na te gaan waar de verschillen tussen de eigen uitstootmetingen en die van het onderzoeksinstituut aan liggen. Zo kan er gekeken worden waar de staalfabriek verbeteringen moet doorvoeren, aldus Van den Berg.

Meer uit Binnenland

Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State kraakt wetswijzigingen van VVD en BBB om vertrouwelijke gesprekken van advocaten met gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en in de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) preventief op te nemen. Beide amendementen zijn volgens de adviseur van de regering "onverenigbaar" met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Unierecht.

11 minuten geleden
Politie bekogeld door groep jongeren in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep van zo'n veertig jongeren heeft zondagavond in Alphen aan den Rijn agenten bekogeld met stenen, uitgescholden en beledigd. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van Omroep West.

55 minuten geleden
Lichaam gevonden in pand Berkel en Rodenrijs na grote brand

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - De politie heeft een lichaam gevonden in het pand in Berkel en Rodenrijs waar zondag een grote brand woedde. Naar de identiteit van de persoon wordt nog onderzoek gedaan, laat een woordvoerster van de politie weten. Het lichaam werd maandagochtend gevonden in een auto die in de uitgebrande schuur stond.

2 uur geleden
DNA uit zaak-Dutroux bij NFI voor vergelijking sporen Tanja Groen

MAASTRICHT (ANP) - Nog onbekende DNA-sporen uit de zaak-Dutroux liggen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor een vergelijking met de zaak van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen. Het Openbaar Ministerie in Maastricht bevestigde berichtgeving hierover in De Limburger.

3 uur geleden
Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad beslist maandag welke partijen mogen meedoen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, en welke kandidaten op hun lijsten staan. Dat gebeurt in een openbare zitting vanaf 17.00 uur. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 6 juni, dus over iets meer dan een maand.

10 uur geleden
Verdacht pakketje in centrum van Zutphen was een explosief

ZUTPHEN (ANP) - Het verdachte pakketje dat zondagmiddag werd aangetroffen in de Marspoortstraat in het centrum van Zutphen was een knuffeltje waaraan illegaal vuurwerk en een gasflesje waren getapet. Dat meldt de politie op X. Het pakketje wordt op een speciale locatie in Lochem vernietigd door de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD).

18 uur geleden
Rotterdammers aangehouden om grote brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - In het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is zondagmiddag een grote brand uitgebroken. De politie zegt op X rekening te houden met brandstichting. Twee mannen van 21 en 28 jaar oud zijn aangehouden. Het ging om een Rotterdammer en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Volgens de veiligheidsregio raakte niemand gewond.

19 uur geleden