Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat, neef van Ridouan Taghi, aangehouden in EBI Vught

Advocaat, neef van Ridouan Taghi, aangehouden in EBI Vught

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een 38-jarige neef van Ridouan Taghi aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, gericht op witwassen, drugshandel en het voorbereiden van moord. Hij heeft als advocaat langere tijd toegang gehad tot Taghi, de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo en zou op die manier de boodschapper zijn geweest tussen Taghi en diens misdaadbende, zegt justitie.

De man werd aangehouden tijdens een bezoek aan de streng beveiligde gevangenis, meldt het Openbaar Ministerie. Uit onderschepte communicatie tussen Taghi en zijn neef leidt het OM af dat Taghi waarschijnlijk bezig was een gewelddadige uitbraak te organiseren. De neef heeft zijn positie als advocaat kunnen misbruiken, aldus het OM, omdat hij in die hoedanigheid volstrekt vertrouwelijk en zonder controle van politie en OM met cliënt Taghi kon communiceren en stukken kon uitwisselen. De verdachte advocaat is sinds maart tientallen keren in de EBI op bezoek geweest en heeft talloze keren met hem gebeld.

Door de contacten met zijn neef heeft Taghi ongehinderd met de buitenwereld kunnen communiceren, waardoor hij zijn criminele activiteiten kon voortzetten, zegt het OM. Taghi werd in december 2019 in Dubai opgepakt en naar Nederland overgebracht. Sindsdien zit hij vast in de EBI.

Adresgegevens van gevangenispersoneel

Het OM zegt dat er aanwijzingen bestaan dat Taghi op zoek is geweest naar adresgegevens van gevangenispersoneel. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de advocaat in eerste instantie de toegang tot de EBI geweigerd. De deken van de Orde van Advocaten keek naar dat besluit en oordeelde dat er niks mis was met het verzoek. Daarna mocht de neef alsnog op bezoek komen. De deken is vrijdag over de arrestatie ingelicht. De DJI wilde vrijdag geen reactie geven.

Een verdachte mag, aldus het OM, in beginsel een onbeperkt aantal advocaten ontvangen. Klaarblijkelijk heeft Taghi meer advocaten tot zijn beschikking gehad dan alleen Inez Weski, die hem in de rechtszaal bijstaat tijdens zittingen in Marengo. "Ik word met dit zelfde nieuws geconfronteerd en kan daar helaas niet op reageren vooralsnog", zei Weski vrijdag desgevraagd.

Kantoor doorzocht

De Landelijke Recherche is in februari een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijkheden van Taghi om te communiceren met de buitenwereld. Uit onderschepte, versleutelde communicatie rees de verdenking dat hij zijn criminele praktijken vanuit de EBI voortzette. In de zomer kwam de neef als boodschapper in beeld. De recherche zette met toestemming van de rechter-commissaris bijzondere opsporingsmiddelen in om te checken of de communicatie tussen Taghi en zijn neef strafbaar was. Daarbij moest het verschoningsrecht van de advocaat scherp in het oog worden gehouden.

Het kantoor van de verdachte advocaat in Utrecht is vrijdag doorzocht, evenals zijn woning in Maarssen. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van Taghi in de EBI is doorzocht. De neef wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer uit Binnenland

Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

16 minuten geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

22 minuten geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

1 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

3 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

3 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

4 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

6 uur geleden