Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat hekelt anoniem dossier over moordzaak Peter R. de Vries

Advocaat hekelt anoniem dossier over moordzaak Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Ronald van der Horst van verdachte Delano G. (22), die wordt verdacht van het neerschieten van Peter R. de Vries, heeft kritiek op het onderzoeksdossier van het Openbaar Ministerie. In het dossier zijn volgens hem alle namen, behalve die van de verdachten en hun naasten, geanonimiseerd. Dat bemoeilijkt de verdediging, zei de raadsman maandag in de rechtbank in Amsterdam.

Het valt niet te controleren of alles op de juiste manier gebeurt als alles anoniem gaat, zei hij. Hij sprak zelfs van de vrees voor "een spookproces".

"De dood van De Vries heeft geleid tot veel publieke aandacht en tot veel speculatie over de achtergrond van zijn dood. Dat is onvermijdelijk, maar het mag geen invloed hebben op de strafzaak", zei Van der Horst. Het verhaal gaat dat de opdracht voor de moord van de misdaadverslaggever uit de koker komt van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. "Wij zijn niet blind voor de zorgen die er bestaan voor partijen die participeren in het strafproces, ook in deze zaak." Maar dat rechtvaardigt volgens Van der Horst niet om alle informatie af te schermen.

Passages weggelakt

De officier van justitie reageerde dat de informatie "geanonimiseerd" is, maar niet "anoniem". "Waar nodig kan de informatie getoetst worden."

Al op 16 juli, een dag na het overlijden van De Vries, zou het Openbaar Ministerie al te kennen hebben gegeven dat het onderzoek zo goed als gereed was en dat de rechtbank op zoek kon gaan naar een datum voor een inhoudelijke behandeling. "Een lastig te begrijpen haast", zei Van der Horst.

De raadsman zegt met grote problemen te worden opgezadeld nu alle getuigen en verbalisanten anoniem worden opgevoerd. "Hele passages zijn weggelakt. Ook deskundigen van het NFI en de forensische opsporing zijn allemaal anoniem. Dat geldt ook voor de medewerkers van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van zo’n dossier kan wat ons betreft geen recht worden gedaan."

Van der Horst noemt het een "fundamenteel recht om dat soort verklaringen te kunnen toetsen." Hem is niet duidelijk wie passages in het dossier heeft weggelakt en op grond waarvan. "Subjectieve gevoelens van angst zijn niet voldoende om stukken weg te lakken", aldus Van der Horst.

Meer uit Binnenland

Geen grote problemen in ochtendspits door gladheid

DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden door de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Hoewel er wel wat meer file staat dan gebruikelijk, is het altijd drukker als er neerslag valt. De grotere drukte valt niet toe te schrijven aan gladheid, zegt een woordvoerder van de ANWB. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen.

1 uur geleden
Code geel in groot deel van het land om gladheid op de weg

DE BILT (ANP) - Het kan woensdagochtend plaatselijk glad zijn door winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Lokaal kan zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 centimeter. Het KNMI heeft code geel uitgebreid naar meer provincies. Alleen Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland blijven 'groen'.

1 uur geleden
Dierenorganisatie: nog veel illegale advertenties voor puppy's

AMSTERDAM (ANP) - Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.

2 uur geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

3 uur geleden
Plasterk moet valse start verkenning weer goedmaken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk moet proberen vanaf deze woensdag de opgelopen vertraging in het verkenningsproces weer goed te maken. Zelf sprak de voormalig PvdA-minister al zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen, waarna de Tweede Kamer erover kan debatteren. Plasterk praat woensdag met de leiders van de vier grootste partijen.

3 uur geleden
Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

6 uur geleden
Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

10 uur geleden