
Advocaat: Google erkent 2500 bitcoinadvertenties met Jort Kelder
AMSTERDAM (ANP) - Google heeft erkend ruim 2500 misleidende bitcoinadvertenties te hebben verspreid met de namen en foto's van Jort Kelder, Alexander Klöpping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop. Dit zei hun advocaat Matthijs Kaaks dinsdag in de rechtbank in Amsterdam, waar de bekende Nederlanders in een bodemprocedure eisen dat Google stopt met advertenties die de vorm aannemen van nieuwsberichten.
Tijdens de rechtszaak zei Kaaks dat Google heeft verklaard dat er van de ruim 11.000 aangeboden reclames met de namen van de bekende Nederlanders 8500 vooraf werden gefilterd door Google. "Het probleem is nog veel groter, want er zijn nog veel meer publieke figuren die hier slachtoffer van zijn", zei Kaaks. "In een kwart van de gevallen kwamen er valse bitcoinadvertenties doorheen", rekende de raadsman voor.
Kaaks noemde de score van 77 procent gefilterde berichten teleurstellend. De advocaten van Google zeggen dat het bedrijf wél succesvol is in het weren van malafide adverteerders. "Google werkt hard om een schoon advertentienetwerk te bieden", aldus de raadsvrouw van het bedrijf, Dorien Verhulst.
Campagnes
Veruit de meeste advertentie-onderdelen die er vanaf het jaar 2018 doorheen glipten waren advertenties met de beeltenis van Jort Kelder. Bij elf campagnes is de naam of foto van internetondernemer Alexander Klöpping gebruikt. Google telde drie campagnes met cabaretier Arjen Lubach en één reclame met publicist Willem Middelkoop.
Google is de grootste aanbieder van online reclameruimte en exploiteert de advertentieruimte op 35 miljoen websites en apps. De rechtszaak van Kelder draait om advertenties op nieuwssites die lijken op nieuwsberichten en daarmee consumenten misleiden. In 2018 en 2019 werden consumenten overspoeld met malafide bitcoinadvertenties. Kaaks: "Het is lang niet altijd duidelijk dat het gaat om nepnieuwsberichten. Alles is erop gericht om mensen door te laten klikken. Google is daarvoor verantwoordelijk."
Frauduleuze advertenties
"In veel opzichten staan we aan dezelfde kant als Jort Kelder. Ook Google wil uiteraard niet dat er frauduleuze advertenties via ons netwerk worden verspreid", zegt een Google-woordvoerder. "We hebben keihard gewerkt om de fraudeurs en hun neppe bitcoinadvertenties tegen te houden en hebben deze verschijningsvorm al vele maanden onder controle."
Kelder erkent dat het aantal nepadvertenties rond zijn persoon nu is afgenomen. In november zouden er nog acht campagnes zijn geweest met zijn beeltenis.
Kelder heeft een stichting opgericht en voert de rechtszaak mede namens drie gedupeerden. Een van hen was in de rechtbank aanwezig. Hij verloor volgens de raadsman 35.000 euro.
Kelder heeft een soortgelijke zaak aangespannen tegen Twitter. Die dient vrijdag 18 maart in Amsterdam. De rechtbank doet uitspraak op 18 mei.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
4 minuten geledenPOELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
2 uur geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
7 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
12 uur geleden