Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: Google erkent 2500 bitcoinadvertenties met Jort Kelder

Advocaat: Google erkent 2500 bitcoinadvertenties met Jort Kelder

AMSTERDAM (ANP) - Google heeft erkend ruim 2500 misleidende bitcoinadvertenties te hebben verspreid met de namen en foto's van Jort Kelder, Alexander Klöpping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop. Dit zei hun advocaat Matthijs Kaaks dinsdag in de rechtbank in Amsterdam, waar de bekende Nederlanders in een bodemprocedure eisen dat Google stopt met advertenties die de vorm aannemen van nieuwsberichten.

Tijdens de rechtszaak zei Kaaks dat Google heeft verklaard dat er van de ruim 11.000 aangeboden reclames met de namen van de bekende Nederlanders 8500 vooraf werden gefilterd door Google. "Het probleem is nog veel groter, want er zijn nog veel meer publieke figuren die hier slachtoffer van zijn", zei Kaaks. "In een kwart van de gevallen kwamen er valse bitcoinadvertenties doorheen", rekende de raadsman voor.

Kaaks noemde de score van 77 procent gefilterde berichten teleurstellend. De advocaten van Google zeggen dat het bedrijf wél succesvol is in het weren van malafide adverteerders. "Google werkt hard om een schoon advertentienetwerk te bieden", aldus de raadsvrouw van het bedrijf, Dorien Verhulst.

Campagnes

Veruit de meeste advertentie-onderdelen die er vanaf het jaar 2018 doorheen glipten waren advertenties met de beeltenis van Jort Kelder. Bij elf campagnes is de naam of foto van internetondernemer Alexander Klöpping gebruikt. Google telde drie campagnes met cabaretier Arjen Lubach en één reclame met publicist Willem Middelkoop.

Google is de grootste aanbieder van online reclameruimte en exploiteert de advertentieruimte op 35 miljoen websites en apps. De rechtszaak van Kelder draait om advertenties op nieuwssites die lijken op nieuwsberichten en daarmee consumenten misleiden. In 2018 en 2019 werden consumenten overspoeld met malafide bitcoinadvertenties. Kaaks: "Het is lang niet altijd duidelijk dat het gaat om nepnieuwsberichten. Alles is erop gericht om mensen door te laten klikken. Google is daarvoor verantwoordelijk."

Frauduleuze advertenties

"In veel opzichten staan we aan dezelfde kant als Jort Kelder. Ook Google wil uiteraard niet dat er frauduleuze advertenties via ons netwerk worden verspreid", zegt een Google-woordvoerder. "We hebben keihard gewerkt om de fraudeurs en hun neppe bitcoinadvertenties tegen te houden en hebben deze verschijningsvorm al vele maanden onder controle."

Kelder erkent dat het aantal nepadvertenties rond zijn persoon nu is afgenomen. In november zouden er nog acht campagnes zijn geweest met zijn beeltenis.

Twitter

Kelder heeft een stichting opgericht en voert de rechtszaak mede namens drie gedupeerden. Een van hen was in de rechtbank aanwezig. Hij verloor volgens de raadsman 35.000 euro.

Kelder heeft een soortgelijke zaak aangespannen tegen Twitter. Die dient vrijdag 18 maart in Amsterdam. De rechtbank doet uitspraak op 18 mei.

Meer uit Binnenland

OM: verdachte schietpartijen Rotterdam woensdag voorgeleid

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.

57 minuten geleden
Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

2 uur geleden
Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associëren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

4 uur geleden
Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

8 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

8 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

8 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

9 uur geleden