
Advies: Universiteit Leiden moet uitwisseling met Israël stoppen
LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden zou de uitwisseling van studenten met twee universiteiten in Israël moeten opschorten. Ook moeten er voorlopig geen nieuwe uitwisselingen worden aangegaan. Dat adviseert een commissie die is opgezet door de oudste universiteit van Nederland. Over andere samenwerkingen met Israël spreekt de commissie zich later uit.
De Hebrew University in Jeruzalem en de Tel Aviv University zijn volgens het advies "mogelijk betrokken bij mensenrechtenschendingen", doordat ze banden hebben met het Israëlische leger. Als de uitwisselingen worden voortgezet, zou dit de Universiteit Leiden in een "moreel onzekere positie brengen".
Het advies gaat alleen over de officiële uitwisselingen van de ene universiteit naar de andere. "Individuele studenten en medewerkers uit Israël die naar de Universiteit Leiden willen komen, zijn en blijven welkom", benadrukt de Universiteit Leiden. Rector magnificus Hester Bijl wil zo snel mogelijk een besluit nemen. Ze zegt te begrijpen "dat dit eerste advies niet voor iedereen in onze organisatie de uitkomst is waarop werd gehoopt". In Leiden is de afgelopen jaren veel gedemonstreerd tegen samenwerkingen met Israël, net als op andere universiteiten.
De Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit in Nijmegen, Tilburg University, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de technische universiteiten van Delft en Eindhoven hebben maatregelen genomen om hun samenwerkingen met Israël te verminderen. De Universiteit Utrecht onderzoekt de mogelijkheden om dat ook te doen. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft een project met Israël gestopt. De Universiteit Twente wil alleen nog samenwerken aan projecten die bijdragen aan mensenrechten en vrede, maar zegt bestaande banden met Israël niet te kunnen verbreken. De universiteit in Wageningen wil geen standpunt innemen en is niet van plan de banden te verbreken.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
40 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
44 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ahmed Aboutaleb, voormalig burgemeester van Rotterdam, wordt voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging voor instellingen die jeugdhulp en jeugdbescherming bieden. De organisatie noemt hem "een zeer ervaren bestuurder met een groot hart voor jongeren".
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De leden van de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) hebben het eindbod van de NS voor een nieuwe cao in meerderheid afgewezen. De grootste vakbond bij het spoorbedrijf sluit nieuwe acties niet uit. VVMC wil nu eerst met de NS in gesprek om tot betere afspraken te komen.
3 uur geledenHOUTEN (ANP) - De Vierdaagse in Nijmegen begint deze week met temperaturen van 21 tot 23 graden en eindigt met zomerse waarden van ruim 26 graden. Tussendoor schijnt de zon flink, maar wandelaars moeten ook rekening houden met buien. Dat meldt Weeronline.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag bepaald dat de veroordeelde drugshandelaar Jos Leijdekkers, alias Bolle Jos, ruim 96 miljoen euro aan de Staat moet betalen. Het Openbaar Ministerie had begin juni ruim 221 miljoen van de nog steeds voortvluchtige Leijdekkers (34) geëist, in een ontnemingsprocedure. De rechtbank komt tot een veel lager bedrag, doordat zij een andere wettelijke grondslag hanteert en een aantal verdiensten anders beoordeelt dan het OM.
4 uur geleden