Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies Gezondheidsraad over vaccin Novavax donderdag verwacht

Advies Gezondheidsraad over vaccin Novavax donderdag verwacht

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad brengt waarschijnlijk donderdagmiddag advies uit aan het kabinet over de mogelijke inzet van het coronavaccin van Novavax. Een woordvoerder van het adviesorgaan laat weten momenteel de laatste hand aan het advies wordt gelegd. De Europese Commissie liet het vaccin maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als ook de Gezondheidsraad positief is, kan het kabinet ervoor kiezen het te gaan inzetten in de vaccinatiecampagne.

Het vaccin genaamd Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier reeds goedgekeurde vaccins. Het nieuwste vaccin is gebaseerd op eiwitten, een al jaren beproefde techniek. Sommige deskundigen denken dat dit vaccin een deel van de mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren alsnog over de streep kan trekken. Ton de Boer, de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), merkte eerder deze week op dat sommige twijfelaars "moeite hebben met nieuwe techniek".

Alle vier de reeds goedgekeurde coronavaccins zijn gebaseerd op relatief nieuwe technieken. Zo gebruiken de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech een stukje genetische code van het coronavirus om het afweersysteem te wapenen. De vaccins van AstraZeneca en Janssen zijn zogeheten vectorvaccins, die gebruikmaken van een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus, dat een stukje code bevat. Bij alle vier de vaccins gaat het lichaam zelf specifieke eiwitten aanmaken die ook in de punten (spikes) van het coronavirus zitten. Zo wordt het afweersysteem ertoe aangezet om hier antistoffen tegen aan te maken.

Vooral over de nieuwe mRNA-vaccins gaan op internet allerlei onwetenschappelijke verhalen de ronde. Mensen die daarin geloven maar op zich wel openstaan voor vaccinatie, zouden mogelijk wel openstaan voor een klassiek gemaakt vaccin. Los daarvan kan het volgens CBG-voorzitter De Boer nuttig zijn om meer soorten vaccin beschikbaar te hebben. "Mensen kunnen overgevoelig ergens voor zijn, dan wil je alternatieven hebben", stelde hij. En: "Misschien blijkt dat verschillende vaccins op verschillende manieren werken tegen varianten."

In hoeverre Nuvaxovid werkt tegen de relatief nieuwe omikronvariant, is overigens nog onduidelijk. Daarover heeft EMA nog te weinig gegevens.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

5 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

21 uur geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 dag geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

1 dag geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

1 dag geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 dag geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

5 dagen geleden