Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies Gezondheidsraad over vaccin Novavax donderdag verwacht

Advies Gezondheidsraad over vaccin Novavax donderdag verwacht

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad brengt waarschijnlijk donderdagmiddag advies uit aan het kabinet over de mogelijke inzet van het coronavaccin van Novavax. Een woordvoerder van het adviesorgaan laat weten momenteel de laatste hand aan het advies wordt gelegd. De Europese Commissie liet het vaccin maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als ook de Gezondheidsraad positief is, kan het kabinet ervoor kiezen het te gaan inzetten in de vaccinatiecampagne.

Het vaccin genaamd Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier reeds goedgekeurde vaccins. Het nieuwste vaccin is gebaseerd op eiwitten, een al jaren beproefde techniek. Sommige deskundigen denken dat dit vaccin een deel van de mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren alsnog over de streep kan trekken. Ton de Boer, de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), merkte eerder deze week op dat sommige twijfelaars "moeite hebben met nieuwe techniek".

Alle vier de reeds goedgekeurde coronavaccins zijn gebaseerd op relatief nieuwe technieken. Zo gebruiken de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech een stukje genetische code van het coronavirus om het afweersysteem te wapenen. De vaccins van AstraZeneca en Janssen zijn zogeheten vectorvaccins, die gebruikmaken van een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus, dat een stukje code bevat. Bij alle vier de vaccins gaat het lichaam zelf specifieke eiwitten aanmaken die ook in de punten (spikes) van het coronavirus zitten. Zo wordt het afweersysteem ertoe aangezet om hier antistoffen tegen aan te maken.

Vooral over de nieuwe mRNA-vaccins gaan op internet allerlei onwetenschappelijke verhalen de ronde. Mensen die daarin geloven maar op zich wel openstaan voor vaccinatie, zouden mogelijk wel openstaan voor een klassiek gemaakt vaccin. Los daarvan kan het volgens CBG-voorzitter De Boer nuttig zijn om meer soorten vaccin beschikbaar te hebben. "Mensen kunnen overgevoelig ergens voor zijn, dan wil je alternatieven hebben", stelde hij. En: "Misschien blijkt dat verschillende vaccins op verschillende manieren werken tegen varianten."

In hoeverre Nuvaxovid werkt tegen de relatief nieuwe omikronvariant, is overigens nog onduidelijk. Daarover heeft EMA nog te weinig gegevens.

Meer uit Gezond

Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

1 dag geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

1 dag geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

3 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

5 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

6 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

1 week geleden