Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advies Commissie Mer: 'Meer duidelijkheid nodig voor langer openhouden kerncentrale Borssele'

Advies Commissie Mer: 'Meer duidelijkheid nodig voor langer openhouden kerncentrale Borssele'

BORSSELE - De Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) roept de regering op duidelijker te zijn over de besluitvorming rondom kernenergie. Dit is onder meer noodzakelijk om een goed milieueffectrapport te kunnen opstellen voor de verlenging van het gebruik van de kerncentrale in Borssele. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat had de Commissie Mer namens de regering en de Eerste en Tweede Kamer hierover om advies gevraagd. De regering wil de kerncentrale in Borssele langer openhouden. In de Kernenergiewet staat nu dat de kerncentrale uiterlijk 2033 moet sluiten. Voordat achtereenvolgens de Tweede en Eerste Kamer en de regering over een eventuele wijziging van die wet besluiten, worden de milieugevolgen hiervan onderzocht in een milieueffectrapport op hoofdlijnen. 

Waar gaat wetswijziging over?

De Commissie merkt op dat de bedoeling van de wetswijziging en hoe die past in de bredere besluitvorming over de inzet van kernenergie in Nederland voor haar onduidelijk is. Een voorbeeld hiervan is de rol van kernenergie in de (toekomstige) energiemix. ‘Geef aan in welke volgorde, en in welk besluit, welke keuzes worden gemaakt over kernenergie, mede in verband met de levensduurverlenging van de kerncentrale in Borssele’, zo luidt het advies. 

Ook vraagt de Commissie aandacht voor andere grote energieprojecten in de regio Borssele, zoals plannen voor energieopslag, hoogspanningsleidingen en twee nieuwe kerncentrales. ‘Kerncentrale Borssele kan omgevingseffecten hebben op deze toekomstige projecten en andersom.’ 

Veilig langer open?

Onduidelijk is volgens de Commissie ook hoe de regering de wet wil wijzigen, en onder welke voorwaarden. De minister voor Klimaat en Energie stelt drie alternatieven voor: een verlenging met 10 jaar, 20 jaar of voor onbepaalde tijd. Maar de benodigde langjarige technische onderzoeken, die een levensduurverlenging onderbouwen, zijn nog niet opgestart. 

‘Exploitant EPZ van de kerncentrale in Borssele wil hierin pas investeren na wijziging van de sluitingswet, die ook nodig is om een vergunningaanvraag te kunnen doen.’ Volgens de Commissie is het zonder deze informatie echter zelfs op hoofdlijnen niet mogelijk te onderbouwen dat de kerncentrale veilig langer open kan blijven. Daarmee kan volgens haar in de nieuwe wettekst geen onderbouwde uitspraak worden gedaan over een nieuwe termijn.

Meer uit Beveland

Verkeershinder op A58 in en bij Vlaketunnel door onderhoudswerk

VLAKE - De Vlaketunnel van de snelweg A58 is van zaterdag 25 mei 23.00 uur tot en met maandag 27 mei 5.00 uur dicht in richting Middelburg voor onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is er deze maand nog enkele dagen verkeershinder op de A58 in Zeeland wegens onderhoud.

25 minuten geleden
Vlaketunnel A58 richting Bergen op Zoom dicht vanwege ongeval met meerdere voertuigen

BERGEN OP ZOOM-  De Vlaketunnel (A58) richting Bergen op Zoom is momenteel dicht vanwege een ongeval met meerdere voertuigen. Het ongeval zorgt inmiddels voor flink wat verkeershinder. 

55 minuten geleden
Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

1 dag geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

2 dagen geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

3 dagen geleden