Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld
DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.
Tussen 2020 en 2022 stapten 37 procent meer slachtoffers naar een van de vijf instanties waar zij in de eerste plaats terechtkunnen, constateert regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer. Na de opschudding die de onthullingen over seksuele intimidatie en geweld bij tv-talentenjacht The Voice tweeënhalf jaar geleden teweegbrachten, werd ze aangesteld om zich over dat maatschappelijke probleem te buigen. Wie de trend doortrekt, moet in 2025 rekenen op 83 procent meer meldingen dan vijf jaar eerder, waarschuwt ze.
Die stijging kan zomaar een stuk hoger uitvallen als zich weer een groot schandaal of ingrijpend geval aandient, denkt Hamer. Het onderzoeksinstituut dat ze aan het werk heeft gezet, ziet de meldingen steeds pieken op momenten dat er in de media veel over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de misstanden bij The Voice aan het licht kwamen, of tijdens de rechtszaak tegen The Voice-gezicht Ali B.
Intensieve zorg
Slachtoffers die aankloppen bij de Centra voor Seksueel Geweld, Slachtofferhulp, Veilig Thuis of een andere hulporganisatie moeten kunnen rekenen op hulp, stelt Hamer. Dat voorkomt ook dat ze later een beroep moeten doen op veel intensievere en duurdere psychische zorg. Maar de vijf hulpinstanties vrezen volgens de regeringscommissaris de groei niet aan te kunnen. Ze pleit daarom voor nieuwe lichte vormen van zorg, zoals het bij elkaar brengen van lotgenoten, groepsgesprekken en digitale therapievormen. Zo "kunnen hulpinstanties de pieken in de hulpvragen beter opvangen", aldus Hamer.
Daarvoor moet ook extra geld worden uitgetrokken. Het huidige budget is "de ondergrens" en schiet tekort als er een nieuwe golf meldingen komt, waarschuwt Hamer.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een nieuwe inenting tegen het coronavirus krijgt, neemt af. Vorige week lieten ruim 235.000 mensen een herhaalprik zetten. De piek was half oktober. Sindsdien is de opkomst drie weken op rij gedaald.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Op het Malieveld in Den Haag zijn bijna 10.000 apotheekmedewerkers samengekomen om te demonstreren voor een cao die beter is dan het bod van hun werkgevers. Honderden apotheken in het hele land zijn gesloten, omdat hun medewerkers protesteerden tegen de geboden 2 procent loonsverhoging vanaf 1 juli dit jaar en ongeveer 5 procent per 1 juli 2025. De bonden CNV en FNV eisen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met 6 procent stijgen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een longontsteking oploopt na een besmetting met legionellabacteriën in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat komt mogelijk door weersomstandigheden waardoor de bacteriën zich verder kunnen verspreiden, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vergrijzing kan ook een rol spelen.
1 dag geledenDEN BOSCH (ANP) - Mensen slikken soms te veel pillen met vitamine B6, en kunnen daardoor zenuwschade oplopen. "De klachten zijn te herkennen aan tintelingen, een doof gevoel of pijn in handen en/of voeten", meldt bijwerkingencentrum Lareb. Dat adviseert mensen daarom heel voorzichtig te zijn met de supplementen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Apeldoorn heeft Groningen ingehaald als de gezondste stad van Nederland. Dat meldt advies- en ingenieursbureau Arcadis in zijn tweejaarlijkse inventarisatie. Onderaan de lijst staat Rotterdam, net als twee jaar geleden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich "ernstige zorgen" over de stijgende kosten van de jeugdzorg, schrijft ze op haar site. De ontwikkelingen leiden namelijk tot "aanzienlijke tekorten" voor gemeenten, aldus de club. Over 2023 is het tekort al 628 miljoen euro en voor 2024 "naar verwachting" 828 miljoen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in 2030 65 jaar worden, hebben gemiddeld nog bijna 21 jaar te leven. Dat is een fractie lager dan de eerdere verwachting. De schatting van statistiekbureau CBS wordt gebruikt om de leeftijd vast te stellen waarop mensen AOW krijgen.
5 dagen geleden