Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adrz specialiseert zorg aan jonge mensen met kanker

Adrz specialiseert zorg aan jonge mensen met kanker

GOES - Ziekenhuis Adrz biedt sinds deze week officieel specifieke zorg voor jonge mensen met de diagnose kanker.

Deze AYA-zorg (adolescents and young adults, oftewel jongvolwassenen) focust zich op de kwaliteit van leven van mensen van 18 tot en met 39 jaar tijdens en na hun kankerbehandeling. 

Vruchtbaarheid

‘Tumorcellen gedragen zich anders in het lichaam van jongvolwassenen’, staat in een persbericht van het Adrz. ‘Zowel de diagnose als behandeling heeft een ander effect op hun leven dan bij kinderen en ouderen. AYA-zorg bevat daarom, naast de medische behandeling, extra aandacht voor bijvoorbeeld werk, studie, sociale omgeving, intimiteit en vruchtbaarheid.’ 

Het Adrz zegt hieraan voorheen ook aandacht te hebben besteed, maar sinds deze maand is het ziekenhuis officieel aangesloten bij het AYA-zorgnetwerk. ‘Diverse Nederlandse ziekenhuizen werken hierbij samen op dit gebied. Ook biedt het mogelijkheden tot opleidingen, worden er onderling resultaten van oncologische wetenschappelijke onderzoeken gedeeld en kan het extra support bieden.’ 

Psychologen

Anja Kluijfhout is verpleegkundig specialist en lid van de kerngroep AYA-zorg bij Adrz. ‘Jaarlijks krijgen 3900 jongvolwassenen de diagnose kanker’, vertelt Kluijfhout. ‘Dan staat hun wereld natuurlijk op zijn kop. Naast vragen over de ziekte en behandeling zelf, zitten ze ook met vragen zoals over sporten, studeren, werken en het eventueel stichten van een gezin. Zodra een patiënt bij ons de diagnose kanker krijgt, zorgen we dat we oog hebben en houden voor zaken die spelen in het leven van deze jonge mensen. We focussen daarbij vooral op wat de patiënt zelf nodig heeft. We stellen de vraag: ‘Wie ben jij en wat heb je nodig?’ en hopen ze op deze manier zoveel mogelijk bij te staan om de regie over hun eigen leven te behouden.’ 

Het ziekenhuis werkt hierbij samen met onder andere psychologen en maatschappelijk werkers. ‘Dit deden we al, maar we vinden het belangrijk om nu aangesloten te zijn bij het AYA-zorgnetwerk. Zo blijven we ons ontwikkelen op dit gebied. Binnen het netwerk hebben we bijvoorbeeld de mogelijkheid om advies in te winnen. Indien nodig kunnen we patiënten nu ook doorverwijzen naar een universitair medisch centrum, zoals het Erasmus MC.’

Meer uit Beveland

Winterconcert Messiah door Boi Akih in Grote Kerk Goes

GOES - Boi Akih brengt een vernieuwende swingende en actuele uitvoering van de Messiah op donderdag 21 december om 20.00 uur in de Grote Kerk in Goes.

15 uur geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: 'Gaat u ook de politiek in?'

Politiek heb ik altijd interessant gevonden. Zo hebben we twee weken geleden weer Tweede Kamer verkiezingen gehad. Ik volg alle opkomstcijfers en peilingen op zo'n dag dan op de voet. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er alleen al in de gemeente Borsele zoveel mensen zijn die helpen op de stembureaus. Maar niet alleen landelijke politiek vind ik interessant, ook de lokale politiek blijft me boeien. Anders was ik natuurlijk ook geen burgemeester geworden.

22 uur geleden
Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

1 dag geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

1 dag geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

1 dag geleden
Bestelbusje belandt in vangrail op A58 bij 's-Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE – Bij een ongeval op de A58 bij 's-Heer Arendskerke is zaterdagmiddag een bedrijfsbusje tegen een vangrail tot stilstand gekomen.

1 dag geleden
Katse Kerk is zondag sfeervol decor voor kerstmarkt

KATS - De Katse Kerk is een zeventiende eeuws rijksmonument. Belangrijk voor het voortbestaan van kerken is een veelzijdig gebruik van de gebouwen, blijkt uit de kerkenvisie voor de gemeente Noord-Beveland. De Katse Kerk is al het adres voor allerhande activiteiten, zoals een kerstmarkt zondag (10 december).

1 dag geleden