Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adrz biedt jonge kankerpatiënten leeftijdsspecifieke zorg

Adrz biedt jonge kankerpatiënten leeftijdsspecifieke zorg

GOES - Ziekenhuis Adrz biedt jonge kankerpatiënten voortaan leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning. 

‘Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben’, laat het Adrz weten. ‘Zij zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven.’ Adrz biedt deze patiënten vanaf nu leeftijdsspecifieke zorg die samenhangt met hun medische behandeling. Deze zorg gaat uit van de vraag wie ze zijn en wat ze noding hebben tijdens en na kanker. 

Hypotheek

Het zogenoemde AYA-team, voor adolescenten en jongvolwassenen, van Adrz bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd. ‘De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar en dat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in de wachtkamer. Deze doelgroep kampt met hele andere vragen, over bijvoorbeeld het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen. Ook speelt erfelijke aanleg vaker een rol bij het ontstaan van de kanker. De medische behandeling dient daarom zoveel mogelijk afgestemd te worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg bij Adrz heeft aandacht voor deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.’ 

Het AYA-team heeft regelmatig overleg met alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de AYA-zorg, zoals de medisch specialist en maatschappelijk werker. Anja Kluijfhout, verpleegkundig specialist bij Adrz: “De zorg voor deze patiëntengroep geven wij al jaren, maar nu hebben we ook de juiste handvatten om ze nog beter te kunnen ondersteunen tijdens het behandeltraject en daarna.”

Het AYA-team van Adrz is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. ‘Samen gaan we uit van het principe: Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.’

Meer uit Beveland

Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

16 uur geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

19 uur geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

21 uur geleden
Openstelling subsidie Gebiedsgerichte Aanpak Wonen

MIDDELBURG - Vanaf 11 april 2024 kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het toekomstbestendig maken van bestaande woningen of nieuwsbouw, in combinatie met het verbeteren van de openbare ruimte.

1 dag geleden
Kennisevent voor Zeeuwse ondernemers bij De Mythe in Goes

Op dinsdag 16 april organiseren de Bevelandse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal in samenwerking met Zeeland Business een gratis kennisevent voor (startende) ondernemers in Goes. Het event wordt gehouden bij Theater De Mythe en bestaat uit een ondernemersmarkt, meerdere workshops en diverse interactieve presentaties. Toegang voor dit event is kosteloos.

1 dag geleden
Vriendinnendagen met heerlijk lenteweer in Goes

GOES - Het weerbericht belooft een heerlijke voorjaarseditie van de Vriendinnendagen in Goes. Vrijdag en zaterdag is er veel te doen in en om de binnenstad.

1 dag geleden
Zeeuwen terug uit Den Haag: 'Een mooie dag, maar we zijn er nog niet'

HEINKENSZAND/DEN HAAG - Een delegatie van zo'n zestig Zeeuwen heeft demissionair minister Rob Jetten van Energie en Klimaat woensdag de Zeeuwse voorwaarden overhandigd voor grote energieprojecten, zoals nieuwe kerncentrales. Jetten zegde toe er voor de zomervakantie inhoudelijk op te reageren. "We kunnen spreken van een mooie dag", concludeerde de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis bij thuiskomst, "maar we zijn nog niet klaar."

2 dagen geleden