
Adriaen van de Venne terug in Middelburg
MIDDELBURG - Sinds twee weken kan iedereen in het Zeeuws Museum in Middelburg genieten van de grote overzichtstentoonstelling ‘De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne’, over de gelijknamige 17e-eeuwse kunstenaar. Hoewel zijn naam bij het grote publiek (nog) relatief onbekend is, kan hij worden gezien als een van de meest originele en veelzijdige kunstenaars van de Nederlandse 17e eeuw. Dit is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn werk wordt getoond.
De carrière van van de Venne als kunstenaar begint rond 1614 in Middelburg, hij werkt er ruim 10 jaar. Directe aanleiding voor deze tentoonstelling is het 400-jarig jubileum van het verschijnen van de dichtbundel Zeeusche Nachtegael, een samenwerkingsproject van verschillende Zeeuwse dichters, waaronder Jacob Cats en Johan de Brune. Van de Venne heeft hieraan zowel in woord als in beeld een belangrijke bijdrage geleverd.
De Schildery-Winckel
De tentoonstelling is een bezoek zonder meer waard, ook voor mensen die nog niet bekend zijn met het werk van van de Venne. Zijn schilderijen werpen je terug in de geschiedenis, ook in die van de stad Middelburg. Neem nu het verhaal bij het schilderij ‘De Schildery-Winckel’, dat van de Venne maakte in 1623. Dat werk is in bruikleen gegeven door de eigenaars van de Daily Mail in Londen. Het is een tafereel van een oude drukkerij en winkel die in die periode waren gevestigd aan de Korte Burg, op steenworp afstand van de plek waar nu het Zeeuws Museum zit. Het boekje van de expositie legt uit: “Jan van de Venne, de oudere broer van Adrian, vestigde zich in 1608 als prentverkoper in Middelburg. Tien jaar later kocht hij van de erfgenamen van de overleden boekdrukker en uitgever Adriaen van de Vivere het pand aan de Korte Burg naast de Nieuwe Beurs, en vestigde hier zijn ‘Schildery-winckel’. Vanaf dat moment ging Jan van de Venne zelf prenten drukken. De ontwerpen daarvoor werden veelal door zijn broer geleverd. Daarnaast gaf hij boeken uit, waaronder die van Jacob Cats en Constantijn Huygens.”
Dan, over het tafereel zelf: “Op de boekdrukpers ligt waarschijnlijk de in 1623 verschenen uitgave van de Zeeusche Nachtegael. Jan en achter hem Adrian staan achter de drukpers. Rechts van de drukpers staat mogelijk raadsheer Apollonius Schotte, maar de figuur kan ook de stereotiepe weergave van een corrector zijn. Rechts komen pensionarissen Jacob Cats en Simon de Beaumont binnenlopen. Allen hebben aan de Zeeusche Nachtegael meegewerkt. In het gelijktijdig verschenen Tafereel van Sinne-mal beschreef Adrian van de Venne dat men, naast kunstvoorwerpen, boeken en drukwerk, in de Schildery-winckel ook terecht kon voor uurwerken, kompassen, verrekijkers en dergelijke. Daarbij schetste hij de winkel als dé ontmoetingsplaats voor intellectuelen. In mei 1625 kwam hieraan een einde met het overlijden van broer Jan en de verhuizing van Adriaen naar Den Haag.”
Bezoek
Het boekje heeft een indeling die gelijk is aan die van de expositie. De publicatie is uiteraard verkrijgbaar in het museum. Verder kun je bij Google en Apple ook nog de gratis app van het ZM downloaden. Dan krijg je het verhaal achter een deel van de werken in audio en/of tekst. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 21 april 2024. Een toegangsbewijs moet wel op voorhand gereserveerd worden, via www.zeeuwsmuseum.nl.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG- In de Zandstraat is in de nacht van zaterdag op zondag een auto uitgebrand. Brandweerlieden van brandweerpost Rooseveltlaan kwamen ter plaatse om het vuur te doven. Zij gebruikten hiervoor twee stralen hogedruk. Eén straal werd gebruikt om een geparkeerde auto naast het brandende voertuig te beschermen, de andere om de brand zelf te blussen. De oorzaak van de brand is niet bekend gemaakt.
49 minuten geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 uur geledenGRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizende bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.
4 uur geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
7 uur geledenGRIJPSKERKE- Na het verlaten van het festivalterrein in Hrieps zijn in de nacht van zaterdag op zondag meerdere fietsers gewond geraakt. Zij kwamen ongelukkig ten val na het gebruik van alcohol. De politie meldt dat meerdere personen doorverwezen moesten worden naar de huisartsenpost.
8 uur geledenGRIJPSKERKE - Er is afgelopen nacht een traumahelikopter in Burgh-Haamstede geland. Deze rukte uit vanwege een medische noodsituatie die zich afspeelde in Grijpskerke.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond 4 mei zijn er in de gemeenten Middelburg en Veere plechtigheden voor de Dodenherdenking. Vanwege de zondagsrust wordt de herdenking in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, zaterdagavond 3 mei gehouden.
1 dag geleden