Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adri Boone benoemd tot erevoorzitter Oosterscheldemuseum: 'Een heel waardevol lid van het museum'

Adri Boone benoemd tot erevoorzitter Oosterscheldemuseum: 'Een heel waardevol lid van het museum'

YERSEKE - Adri Boone, die vanaf het begin is betrokken bij het Oosterscheldemuseum in Yerseke, mag zich voortaan erevoorzitter noemen vanwege zijn jarenlange inzet voor het museum.

Het Oosterscheldemuseum boekte vorig jaar vooruitgang in de bezoekersaantallen ten opzichte van 2019. Ook dit jaar timmeren de vrijwilligers flink aan de weg om het museum nog meer bekendheid te geven, vooral lokaal. Een van de mensen die het museum vanaf het begin heeft helpen opbouwen is Adri Boone (foto, tweede van links). Nadat er na een verandering van bestuur in 1998 een doorstart van het Oosterscheldemuseum moest worden gemaakt, is hij samen met een aantal anderen om de tafel gegaan om het museum in leven te houden. En met succes. Sinds 1998 heeft Boone altijd in het bestuur gezeten en was hij twee keer tien jaar voorzitter, tot eind vorig jaar, toen Bert Rozendaal (foto, links) het voorzitterschap overnam. Om een blijk van waardering te geven, hebben de vrijwilligers hem recent benoemd tot erevoorzitter van het museum. ‘’Het streven was, en is nog altijd, om de kennis over de visserij en oesterindustrie in Yerseke te bewaren en te laten zien aan bezoekers’’, zegt Boone. ‘’Het museum heeft zich de afgelopen 25 jaar enorm ontwikkeld en de ontwikkeling naar een nog volwaardiger museum zet zich voorlopig nog wel even voort!’’

Waardevol

De huidige voorzitter vertelt waarom ze het belangrijk vonden om Boone tot erevoorzitter te benoemen. ‘’Adri is een heel waardevol lid van het museum. Hij is door hoogte- en dieptepunten gegaan als voorzitter van het museum en dat wilden we graag belonen.’’ Begin dit jaar ontstond tijdens een vrijwilligersbijeenkomst een nieuw doel voor het museum; het betrekken van meer mensen uit Yerseke en de omgeving. ‘’We hebben via onze Facebook-pagina een aantal vooroorlogse archieffoto’s geplaatst van Yerseke. Die plekken waren voor de inwoners van het dorp natuurlijk erg herkenbaar’’, vertelt Wim Hovestadt (foto, midden), vrijwilliger bij het museum. ‘’Omdat die foto’s zoveel geliket en gedeeld werden, hebben we besloten er een foto-expositie van te maken die nu te zien is in het museum. Daardoor kwamen er veel mensen uit het dorp kijken.’’ Het museum voorziet zowel jong als oud van activiteiten. ‘’Er is voor iedereen uit de omgeving iets te doen, zowel de jeugd als de ouderen, die vaak bijna zelf de rondleiding kunnen doen, omdat ze werkzaam zijn geweest in bijvoorbeeld de mosselvisserij’’, lacht Boone. 

Vrijwilligers

Wilma Rozendaal (foto, rechts) nam het op zich om in de voorjaarsvakantie kinder-knutselmiddagen te organiseren. ‘’De poster van de middagen werd door een van de kinderen zelf gemaakt’’, vertelt ze. ‘’We hebben geknutseld en speurtochten door het museum gedaan waarbij ze van alles leerden over het verdronken Reimerswaal en de visserij. Het aantal kinderen tijdens die middagen hadden we geschat tussen de vijftien en twintig, maar we zaten al gauw aan de zeventwintig kinderen!’’ Ook scholen kunnen terecht bij het Oosterscheldemuseum. ‘’We zijn het centrum museum van Geopark Schelde Delta. Tijdens de Geoweek kunnen schoolklassen langskomen in het museum om daarover van alles te weten te komen’’, legt vrijwilliger Yvonne Aversteeg (foto, tweede van rechts) uit. ‘’Ik ben trots op ons vrijwilligersteam en de richting waarin het museum gaat. Het liefst zouden we iedere vakantie een kinderweek organiseren, maar met het aantal vrijwilligers dat we nu hebben wordt dat lastig. We zijn dus nog altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers! In ieder geval in de zomervakantie proberen we weer een kinderweek te organiseren’’, zegt Rozendaal.

Meer uit Reimerswaal

Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

2 uur geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

21 uur geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

23 uur geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

1 dag geleden
'Geen grote overtredingen' geconstateerd bij controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - Donderdag voerde de gemeente Reimerswaal een controle uit in de buitengebieden van Reimerswaal samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant. Er zijn volgens de gemeente geen grote overtredingen geconstateerd.

1 dag geleden
Songs of Grace houdt zondagmiddag sing inn in Kapelle

KAPELLE - De band Songs of Grace houdt vanmiddag (zondag) vanaf 16.00 uur een gratis toegankelijke sing inn in de hervormde kerk in Kapelle.

3 dagen geleden
Knalfeest op Koningsdag bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle

KAPELLE - Bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle is het altijd gezellig. Ze hebben een mix van oud en nieuw, dus het voelt vertrouwd én modern.

3 dagen geleden