Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adri Boone benoemd tot erevoorzitter Oosterscheldemuseum: 'Een heel waardevol lid van het museum'

Adri Boone benoemd tot erevoorzitter Oosterscheldemuseum: 'Een heel waardevol lid van het museum'

YERSEKE - Adri Boone, die vanaf het begin is betrokken bij het Oosterscheldemuseum in Yerseke, mag zich voortaan erevoorzitter noemen vanwege zijn jarenlange inzet voor het museum.

Het Oosterscheldemuseum boekte vorig jaar vooruitgang in de bezoekersaantallen ten opzichte van 2019. Ook dit jaar timmeren de vrijwilligers flink aan de weg om het museum nog meer bekendheid te geven, vooral lokaal. Een van de mensen die het museum vanaf het begin heeft helpen opbouwen is Adri Boone (foto, tweede van links). Nadat er na een verandering van bestuur in 1998 een doorstart van het Oosterscheldemuseum moest worden gemaakt, is hij samen met een aantal anderen om de tafel gegaan om het museum in leven te houden. En met succes. Sinds 1998 heeft Boone altijd in het bestuur gezeten en was hij twee keer tien jaar voorzitter, tot eind vorig jaar, toen Bert Rozendaal (foto, links) het voorzitterschap overnam. Om een blijk van waardering te geven, hebben de vrijwilligers hem recent benoemd tot erevoorzitter van het museum. ‘’Het streven was, en is nog altijd, om de kennis over de visserij en oesterindustrie in Yerseke te bewaren en te laten zien aan bezoekers’’, zegt Boone. ‘’Het museum heeft zich de afgelopen 25 jaar enorm ontwikkeld en de ontwikkeling naar een nog volwaardiger museum zet zich voorlopig nog wel even voort!’’

Waardevol

De huidige voorzitter vertelt waarom ze het belangrijk vonden om Boone tot erevoorzitter te benoemen. ‘’Adri is een heel waardevol lid van het museum. Hij is door hoogte- en dieptepunten gegaan als voorzitter van het museum en dat wilden we graag belonen.’’ Begin dit jaar ontstond tijdens een vrijwilligersbijeenkomst een nieuw doel voor het museum; het betrekken van meer mensen uit Yerseke en de omgeving. ‘’We hebben via onze Facebook-pagina een aantal vooroorlogse archieffoto’s geplaatst van Yerseke. Die plekken waren voor de inwoners van het dorp natuurlijk erg herkenbaar’’, vertelt Wim Hovestadt (foto, midden), vrijwilliger bij het museum. ‘’Omdat die foto’s zoveel geliket en gedeeld werden, hebben we besloten er een foto-expositie van te maken die nu te zien is in het museum. Daardoor kwamen er veel mensen uit het dorp kijken.’’ Het museum voorziet zowel jong als oud van activiteiten. ‘’Er is voor iedereen uit de omgeving iets te doen, zowel de jeugd als de ouderen, die vaak bijna zelf de rondleiding kunnen doen, omdat ze werkzaam zijn geweest in bijvoorbeeld de mosselvisserij’’, lacht Boone. 

Vrijwilligers

Wilma Rozendaal (foto, rechts) nam het op zich om in de voorjaarsvakantie kinder-knutselmiddagen te organiseren. ‘’De poster van de middagen werd door een van de kinderen zelf gemaakt’’, vertelt ze. ‘’We hebben geknutseld en speurtochten door het museum gedaan waarbij ze van alles leerden over het verdronken Reimerswaal en de visserij. Het aantal kinderen tijdens die middagen hadden we geschat tussen de vijftien en twintig, maar we zaten al gauw aan de zeventwintig kinderen!’’ Ook scholen kunnen terecht bij het Oosterscheldemuseum. ‘’We zijn het centrum museum van Geopark Schelde Delta. Tijdens de Geoweek kunnen schoolklassen langskomen in het museum om daarover van alles te weten te komen’’, legt vrijwilliger Yvonne Aversteeg (foto, tweede van rechts) uit. ‘’Ik ben trots op ons vrijwilligersteam en de richting waarin het museum gaat. Het liefst zouden we iedere vakantie een kinderweek organiseren, maar met het aantal vrijwilligers dat we nu hebben wordt dat lastig. We zijn dus nog altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers! In ieder geval in de zomervakantie proberen we weer een kinderweek te organiseren’’, zegt Rozendaal.

Meer uit Reimerswaal

Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

8 uur geleden
Nieuwe naam voor Fruitteeltmuseum Kapelle: Zeeuws Fruit Museum

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle heeft vrijdag haar nieuwe naam onthuld: Zeeuws Fruit Museum.

10 uur geleden
Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

13 uur geleden
'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

1 dag geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

1 dag geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

2 dagen geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

2 dagen geleden