
Adema over landbouwakkoord: gesprekken worden scherper
DEN HAAG (ANP) - De gesprekken die moeten leiden tot een landbouwakkoord worden "inhoudelijk scherper" nu het voorgenomen moment om deze af te sluiten nadert, zegt landbouwminister Piet Adema via zijn woordvoerder. De onderhandelingen komen volgens de bewindsman niet in gevaar omdat de zuivelhoudersorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB) weg is gelopen. Deze zit namelijk niet aan de hoofdtafel van de onderhandelingen, maar aan de sectortafel voor de melkvee- en kalverhouderij.
"De echte pijnpunten komen aan bod", zegt de woordvoerder over fase waarin de onderhandelingen zich nu begeven. Die moeten eind maart, begin april tot een akkoord leiden. Belangrijke onderwerpen die tot veel discussie leiden zijn onder meer hoe de schaarse grond moet worden gebruikt en de vraag hoe boeren toekomstperspectief kunnen krijgen.
"Je houdt graag iedereen aan tafel", zegt de woordvoerder van Adema over het bericht dat DDB zich heeft teruggetrokken. Ze benadrukt wel dat dit is gebeurd aan een van de sectortafels. "Daar zijn meer partijen bij en is de dynamiek soms wat anders." Bovendien zegt ze dat de onderhandelingstafel de plek is om bezwaren te uiten en de sector hier de "unieke kans" krijgt om invloed uit te oefenen.
Aanschuiven landbouworganisaties
Ook aan de hoofdtafel rommelt het. Daar schuiven vier landbouworganisaties aan. Een daarvan, Agractie, heeft afgelopen weekend gedreigd weg te lopen als er deze week niet "onomstotelijk duidelijkheid" komt over de "grondkwestie". Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) praat ook mee aan de hoofdtafel en zei eerder na de verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) aanleiding te zien voor "een flinke koerswijziging" waar het gaat om de stikstofaanpak en het landbouwakkoord.
Discussie over grond gaan vooral over het zogeheten 'extensiveren'. Dat is de wens van Den Haag dat er minder dieren per hectare rondlopen, vooral koeien. Boeren kunnen dat doen door minder dieren te houden of door omliggende grond op te kopen en hier geen vee te laten rondlopen. Over beide methodes leven verschillende bezwaren omdat agrariërs bedreigingen zien voor hun verdienmodel en bedrijfsvoering.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
3 dagen geleden