Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adema: de vraag is of schapenhouderij blauwtong gaat overleven

Adema: de vraag is of schapenhouderij blauwtong gaat overleven

LUXEMBURG (ANP) - Het is maar de vraag of de Nederlandse schapensector de uitbraak van het dodelijke blauwtongvirus wel gaat overleven, waarschuwt landbouwminister Piet Adema. Samen met buurlanden Duitsland en België spoort hij de farmaceutische industrie aan om gauw een vaccin te ontwikkelen.

"Het gaat spannend worden", zegt Adema na overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. Het aantal schapen "zal volgend jaar enorm dramatisch gekelderd zijn, absoluut". Er sterven niet alleen veel zieke schapen, het dekseizoen valt ook in het water. Komend voorjaar worden er daardoor veel minder lammetjes geboren. "Dat is dramatisch voor de sector", sombert de minister.

Er moet dringend een vaccin komen, onderstrepen Adema en zijn collega's uit Duitsland en België. Ze hopen dat vaccinontwikkelaars geld en aandacht steken in onderzoek en productie. Met zoveel al aangerichte én potentiële schade is er vraag genoeg, stelt het drietal. Zij zouden het wel weten.

Razendsnel

Nederland, Duitsland en België hopen ook het samenwerken van vaccinonderzoekers te bevorderen. Ze overleggen met de farmaceutische industrie, zegt Adema. "Waar zitten bij jullie de knelpunten en hoe kunnen we jullie helpen?" De drie buurlanden pleiten bij de EU voor het versoepelen van de exportregels, die nu de uitvoer van schapen nog verbieden zolang het virus rondwaart. Daardoor hopen de dieren zich al geruime tijd in Nederland op.

Ruim voor komend voorjaar moet er een vaccin zijn, zegt Adema. De verspreiders van het virus, minuscule mugjes of knutten, gedijen niet in de winter. Maar zodra de lente aanbreekt zal de ziekte weer razendsnel om zich heen grijpen, verwachten ingewijden.

Honderden boerderijen

Adema gaat ondertussen na of de overheid getroffen schapenhouders toch niet te hulp kan schieten. In principe is er volgens hem geen geld beschikbaar, "maar we zijn wel aan het kijken. Want we snappen heel goed dat het erg desastreus is voor de sector."

De veeziekte grijpt al weken om zich heen bij geiten, runderen maar met name schapen in Nederland. Heel wat dieren op honderden boerderijen zijn er al aan bezweken.

Meer uit Financieel

Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

6 minuten geleden
Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

14 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

17 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

19 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

21 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden