Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ad Hanneman: ‘Totaal geen historisch besef’

Ad Hanneman: ‘Totaal geen historisch besef’

VLISSINGEN - Het is al jaren zijn krant niet meer, maar toch moest oud-hoofdredacteur PZC-weekbladen Ad Hanneman (76) even slikken toen hij hoorde dat huis-aan-huiskrant de Faam ophoudt te bestaan. “Het getuigt totaal niet van historisch besef”, is hij van mening. “De Faam is één van de oudste huis-aan-huiskranten van Nederland.”

Na meer dan 120 jaar houdt huis-aan-huiskrant De Faam op te bestaan. De huidige uitgever DPG Media heeft de krant samen met de Bevelander verkocht en de nieuwe eigenaar vervangt de kranten door magazines die tweewekelijks gaan verschijnen. Ad Hanneman was ruim 25 jaar aan de krant verbonden; eerst als chef-redacteur van De Faam, later als hoofdredacteur van de PZC-weekbladen. Toch kwam het nieuws voor hem ook niet als een complete verrassing. “Ergens had ik wel verwacht dat die titels uiteindelijk in de opruiming zouden gaan. Maar nu De Faam en de Bevelander dan ook echt verdwijnen is het toch even schrikken.” Hanneman, geboren in Kerkrade, werkte aanvankelijk bij Hoechst in Vlissingen-Oost. Hij schreef zo nu en dan stukjes voor de vakbond en zo is zijn interesse in journalistiek ontstaan. Hij volgde in zijn vrije uren een opleiding tot journalist en kon bij de PZC aan de slag als sportverslaggever.

Weemoedig
“Dat heb ik een paar jaar gedaan en toen ben ik door PZC-directeur Pim de Pagter gevraagd om de redactie van De Faam op me te nemen. Dat was een directeur die als journalist kon denken en dankzij hem kon ik ongestoord mijn gang gaan en goeie redacteuren om me heen verzamelen.” In de tijd dat de krant nog een meneer was, ontwikkelde Hanneman zich met zijn Faam tot een straatvechtertje. “Ik had van De Pagter de opdracht gekregen om er een journalistieke krant van te maken. Volgens mij is me dat aardig gelukt, ook al zie je dat nu niet meer zo aan de kranten terug.” Hanneman wordt wat weemoedig wanneer hij over De Pagter praat: “Hij is inmiddels overleden. Ik had hem eigenlijk graag nog eens een hand gegeven en hem persoonlijk bedankt voor de kans die hij me heeft gegeven”.

Teloorgang
Met pijn in het hart heeft Hanneman de laatste jaren voor zijn pensionering in 2010 ervaren dat er een andere wind door zijn kranten ging waaien. “Dat waren moeilijke jaren. De kranten werden eerst verkocht aan Sijthoff, daarna aan Wegener. Dat heeft het journalistieke gehalte van de kranten geen goed gedaan. Een krant maken is natuurlijk ook iets heel anders dan aandeelhouders tevreden houden”, verzucht Hanneman. “Mijn visie is altijd geweest dat je met goede aantrekkelijke journalistieke verhalen lezers en daarmee ook adverteerders aan je bindt. Dat is iets anders dan ondernemers in het zonnetje zetten en dan maar hopen dat het een goede adverteerder wordt. Maar de nieuwe managers hadden niet veel op met mijn visie.”

Lokale journalistiek
Hanneman volgt de ontwikkelingen in het medialandschap nog altijd op de voet en benadrukt het belang van lokale journalistiek. “Nu misschien nog wel meer dan ooit,” vertelt hij. “Juist in een tijd waarin mensen worden overspoeld met informatie is het goed dat er gedegen verhalen over de eigen omgeving worden geschreven. Een goeie krant is een bindmiddel in de samenleving.”

Meer uit Middelburg

Vooral VVD-ers willen burgemeester van Middelburg worden

MIDDELBURG - Op 6 februari 2024 is de vacature voor het burgemeestersambt in de gemeente Middelburg opengesteld. Kandidaten konden hun sollicitatiebrieven tot 27 februari 2024 aan de commissaris van de Koning in Zeeland sturen.

7 uur geleden
Lustrumconcerten 30 jaar Gospelkoor Glorify

MIDDELBURG - Gospelkoor Glorify  bestaat 30 jaar en viert dat met 2 lustrumconcerten in Axel en Middelburg.

10 uur geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en voetbalschool JVOZ

MIDDELBURG - Voorzitter Remy Verhage van voetbalclub Zeelandia Middelburg en voorzitter Eugène Fagg van Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze stap volgt op een succesvolle pilot in de afgelopen periode.

2 dagen geleden
Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

5 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

5 dagen geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

5 dagen geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

1 week geleden