Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activisten kapen vergadering Ahold Delhaize met dezelfde vraag

Activisten kapen vergadering Ahold Delhaize met dezelfde vraag

ZAANDAM (ANP) - Activisten hebben de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize aangegrepen om het bedrijf achter Albert Heijn, bol.com en Etos aan de tand te voelen over het klimaatbeleid. Topman Frans Muller kreeg zeker twintig keer dezelfde vraag of hij zich wil inzetten om de uitstoot van broeikasgassen binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019. De irritaties liepen duidelijk op bij president-commissaris Peter Agnefjäll, die de bijeenkomst leidde en uiteindelijk sprekers afkapte van wie hij vermoedde dat ze met dezelfde vraag zouden komen.

Milieudefensie ziet de doelstelling van 45 procent als noodzakelijk om de klimaatafspraken van Parijs te halen. Maar keer op keer antwoordde Muller dat hij 37 procent ten opzichte van 2020 voorlopig genoeg vindt. Daarbij schermde hij met een onafhankelijke keuring door het Science Based Targets Initiative (SBTi), die zou aantonen dat deze doelstelling in lijn is met het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad.

Maar Milieudefensie kreeg nooit een uitgesproken ja of nee als antwoord. Dat zou mogelijk bruikbaar zijn voor een rechtszaak, vergelijkbaar met de gewonnen klimaatzaak tegen Shell. De organisatie is niet onder de indruk van de geloofsbrieven die SBTi afgeeft, omdat die organisatie geen bindende eisen stelt aan de uitstoot van de duizenden leveranciers van de supermarkten. Die zogeheten Scope 3-emissies maken juist het grootste deel uit van alle broeikasgassen waarvoor Milieudefensie Ahold Delhaize verantwoordelijk houdt.

Emotioneel

Muller erkende dat SBTi niet perfect is, maar zei wel te verwachten dat dit initiatief zich zal verder zal ontwikkelen. Later riep hij de kritische aandeelhouders op de toekomstige doelstellingen van Ahold Delhaize goed te volgen. "Wij staan dichter bij elkaar dan u misschien denkt."

Sommige activisten werden ook emotioneel. "Heeft er ook maar iemand bij Ahold Delhaize een menselijk hart?", vroeg Raki Ap van Free West Papua, verwijzend naar ontbossing in Indonesië en Brazilië en de gevolgen voor plaatselijke bewoners. De directie van Ahold Delhaize verwees meerdere keren naar de eigen inspanningen om zo min mogelijk grondstoffen uit tropisch regenwoud te halen. Een medewerker van een distributiecentrum van Albert Heijn riep geagiteerd naar Muller "waarom doen we niet alles wat mogelijk is?"

André Jorna van beleggersclub VEB vond al het activisme maar niets. "Wij zijn heel tevreden met Ahold Delhaize, maar sommigen hier doen alsof jullie een stel bullebakken zijn. Wij onderschrijven dat niet en denken dat Ahold Delhaize voorloopt op menig beursgenoteerde onderneming", zei hij. "Ook wij zijn bezorgd om klimaatverandering, maar om de transitie te kunnen maken moet je winst maken en dat lijkt nu bijna een vies woord te zijn."

Meer uit Financieel

Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

15 minuten geleden
Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

WENEN (ANP) - Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

58 minuten geleden
Philips centraal op Damrak na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Het gaat om claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.

1 uur geleden
Start-up Huawei onderzoekt dodelijk ongeluk met elektrische auto

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese Aito Automobile, mede opgericht door Huawei, is een onderzoek begonnen naar een dodelijk ongeluk met een van zijn elektrische auto's. Drie mensen, waaronder een jongetje van twee, stierven nadat de auto na een botsing met een vrachtwagen in vlammen opging. Dit gebeurde op een snelweg in de Chinese stad Yuncheng in de noordelijke provincie Shanxi, volgens staatsmedia.

1 uur geleden
Philips schikt voor 1,1 miljard aan claims in slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Philips schikt voor 1,1 miljard dollar aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben gekregen door Philips' apparaten tegen slaapapneu. Ook is het geld bedoeld voor Amerikanen die nu nog geen gezondheidsschade merken, maar vrezen dat dit in de toekomst wel het geval kan zijn.

2 uur geleden
Nederlandse producenten iets minder negatief in april

DEN HAAG (ANP) - Producenten in de Nederlandse industrie waren in april iets minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.

2 uur geleden
FNV: winsten bedrijven groeien twee keer zo hard als lonen

UTRECHT (ANP) - De winst voor belasting van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen. Daarmee groeide de winst twee keer zo hard als de personeelskosten, die met slechts 5 procent toenamen. Dat meldt vakbond FNV in het onderzoeksrapport 'Jaarverslag van de BV Nederland 2023" dat is gebaseerd op de jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven.

2 uur geleden