
Activisten bereiden klimaatzaak voor tegen pensioenfonds ABP
DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten bereiden een rechtszaak voor tegen pensioenfonds ABP. Dat meldt Trouw. Hiermee willen ze het fonds, dat grootschalig belegt in fossiele energie, tot duurzaamheid dwingen. De zaak die Milieudefensie recentelijk won tegen Shell geldt als inspiratiebron voor de mogelijke rechtsgang.
Protestgroep ABP Fossielvrij is speciaal opgericht om het grootste Nederlandse pensioenfonds aan te sporen tot een duurzame beleggingskoers zonder olie, kolen of aardgas. Tot nu toe zocht de groep vooral invloed door actie te voeren, maar nu wordt een stap naar de rechter serieus overwogen. "We zien dat onze campagne nog te weinig effect genereert", zegt woordvoerder Hiske Arts in de krant.
"Het succes in de zaak tegen Shell brengt een versnelling teweeg", aldus Arts. "Onze achterban wordt heel enthousiast van het Shell-vonnis en krijgt haast." Vanwege de dominante positie van het ABP en de grote CO2-voetafdruk van de omvangrijke investeringsagenda, ziet Arts gelijkenissen met deze zaak.
ABP belooft ondertussen een duurzamere strategie waarbij meer geld naar klimaatvriendelijke projecten gaat. Het fonds kondigde vrijdag een strategie aan om het belang in fossiele energiebronnen van naar schatting 17,4 miljard euro stapsgewijs te verkleinen. Daarnaast beloofde bestuursvoorzitter Corien Wortmann klimaatadviseurs in te schakelen en een scherpere CO2-strategie te formuleren.
ABP Fossielvrij is echter niet tevreden met deze strategie. De actiegroep meent dat het pensioenfonds per direct moet stoppen met alle nieuwe investeringen in olie, gas en steenkool om in lijn met het klimaatakkoord van Parijs te handelen. Daarnaast zou ABP de beleggingsportefeuille versneld moeten opschonen.
"Tot onze spijt lijkt de gang naar de rechter ook voor de financiële sector het aangewezen instrument om adequate klimaatactie af te dwingen", zegt Arts. De organisatie richt zich op ABP vanwege de omvang van het fonds, dat tot de grote geldbeheerders van Europa behoort. "De impact van de financiële sector is enorm", zegt Arts. Ze hoopt dat de uitspraak van de rechter, in het geval van een kort geding, internationale jurisprudentie oplevert, zoals dat ook gebeurde in de Urgenda-zaak en het vonnis tegen Shell.
Een woordvoerder van ABP laat aan Trouw weten bekend te zijn met de dreiging van de klimaatzaak, maar wil hier niet op vooruitlopen. "We wachten af", aldus de woordvoerder.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden