Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activist Lakeman naar rechter over jaarrekening pensioenfondsen

Activist Lakeman naar rechter over jaarrekening pensioenfondsen

AMSTERDAM (ANP) - Financieel activist Pieter Lakeman stapt naar de rechter om de jaarrekening van drie van de vijf grootste pensioenfondsen te laten vernietigen. Hij stelt namelijk dat vrijwel alle pensioenfondsen een te lage rekenrente hanteren, waardoor het resultaat en het eigen vermogen tientallen miljarden euro’s te laag uitvallen.

Lakeman, vooral bekend vanwege zijn rol bij de val van de DSB-bank in 2009, richt zich met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) in eerste instantie op metaalfonds PMT. Hij heeft bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam hierover een verzoekschrift ingediend. Volgende week volgen nog verzoekschriften om de jaarrekeningen van PME, het fonds voor de metalektro, en bpfBOUW te vernietigen.

Over de rekenrente is al langer veel te doen. Pensioenfondsen hebben al jaren te maken met strenge regels over hoe ze hun financiële gezondheid moeten berekenen. Omdat de rentes op de financiële markten erg laag waren gingen ze jarenlang door een moeilijke periode. Pas recent gaat het weer wat beter met de fondsen. Dat komt omdat de rente inmiddels oploopt.

Europese richtlijnen

Lakeman is van mening dat de regels voor de rekenrente zoals die worden opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB) een onjuiste grondslag kennen en niet in lijn zijn met Europese richtlijnen. Hij hoopt de rechter ervan te overtuigen dat die de fondsen opdraagt om voortaan naar de richtlijn uit Brussel te luisteren. Dan zouden de jaarrekeningen van vorig jaar er opeens een stuk beter uitzien en komt er mogelijk extra geld vrij voor pensioenverhogingen.

Of de fondsen, als Lakeman de zaak wint, daadwerkelijk meer pensioen gaan uitkeren is nog maar de vraag. Dat kunnen ze namelijk zelf beslissen. Door pensioenadviseurs is er recent op gewezen dat het ook verstandig kan zijn voor fondsen om wat extra geld achter de hand te houden met het oog op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarbij hebben de grote fondsen onlangs juist aangekondigd dat ze voor het eerst sinds jaren de pensioenen weer wat verhogen.

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

2 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

4 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

6 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

8 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

8 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

9 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

10 uur geleden