Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activist Lakeman naar rechter over jaarrekening pensioenfondsen

Activist Lakeman naar rechter over jaarrekening pensioenfondsen

AMSTERDAM (ANP) - Financieel activist Pieter Lakeman stapt naar de rechter om de jaarrekening van drie van de vijf grootste pensioenfondsen te laten vernietigen. Hij stelt namelijk dat vrijwel alle pensioenfondsen een te lage rekenrente hanteren, waardoor het resultaat en het eigen vermogen tientallen miljarden euro’s te laag uitvallen.

Lakeman, vooral bekend vanwege zijn rol bij de val van de DSB-bank in 2009, richt zich met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) in eerste instantie op metaalfonds PMT. Hij heeft bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam hierover een verzoekschrift ingediend. Volgende week volgen nog verzoekschriften om de jaarrekeningen van PME, het fonds voor de metalektro, en bpfBOUW te vernietigen.

Over de rekenrente is al langer veel te doen. Pensioenfondsen hebben al jaren te maken met strenge regels over hoe ze hun financiële gezondheid moeten berekenen. Omdat de rentes op de financiële markten erg laag waren gingen ze jarenlang door een moeilijke periode. Pas recent gaat het weer wat beter met de fondsen. Dat komt omdat de rente inmiddels oploopt.

Europese richtlijnen

Lakeman is van mening dat de regels voor de rekenrente zoals die worden opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB) een onjuiste grondslag kennen en niet in lijn zijn met Europese richtlijnen. Hij hoopt de rechter ervan te overtuigen dat die de fondsen opdraagt om voortaan naar de richtlijn uit Brussel te luisteren. Dan zouden de jaarrekeningen van vorig jaar er opeens een stuk beter uitzien en komt er mogelijk extra geld vrij voor pensioenverhogingen.

Of de fondsen, als Lakeman de zaak wint, daadwerkelijk meer pensioen gaan uitkeren is nog maar de vraag. Dat kunnen ze namelijk zelf beslissen. Door pensioenadviseurs is er recent op gewezen dat het ook verstandig kan zijn voor fondsen om wat extra geld achter de hand te houden met het oog op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarbij hebben de grote fondsen onlangs juist aangekondigd dat ze voor het eerst sinds jaren de pensioenen weer wat verhogen.

Meer uit Financieel

Vakbonden bereiden acties bij NS voor

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijke stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

48 minuten geleden
Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

1 uur geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

2 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

2 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

2 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

2 uur geleden