Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actievoerster MUMC+: het piept en kraakt aan alle kanten in zorg

Actievoerster MUMC+: het piept en kraakt aan alle kanten in zorg

MAASTRICHT (ANP) - Het kleinste academische ziekenhuis van Nederland telt dinsdag de meeste actievoerende medewerkers voor een betere cao. In het Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC+ doen maar liefst 78 afdelingen mee aan de landelijke actiedag.

"Het gaat daarbij om voor het ziekenhuis cruciale afdelingen", zegt Lilian Moermans, vakbondsconsulent en lid van het actiecomité. "Onder meer de bloedafname, de operatieafdeling, de recovery, en het lab: geen enkele afdeling kan zonder deze." De actie is nodig, zegt ze. "Het piept en kraakt aan alle kanten in de zorg."

De vorige keer deden in Maastricht 31 afdelingen mee met in totaal zo'n achthonderd medewerkers. "Nu wordt het een veelvoud daarvan", zegt Moermans. Dit keer doen ook de artsen mee. De onvrede over de arbeidsvoorwaarden onder het personeel is groot.

Werkdruk

"Het is nog erger geworden. Per 1 januari 2022 zijn ook de ouderenregelingen afgeschaft. We voelen ons in de steek gelaten. Er is geen enkele afspraak gemaakt over de toenemende werkdruk", zegt ze. "Er wordt hier voor miljoenen verbouwd. Dat is niet uit te leggen aan de werknemers."

"Voor gebouwen heb je ook mensen nodig, en die zijn er steeds minder. Vorige week zijn er weer mensen weggegaan vanwege de werkdruk. We moeten veel extra werk doen. Maar bedden staan leeg door gebrek aan verpleegkundigen. Dat je niet in Maastricht kunt bevallen maar naar Roermond moet, geeft aan dat hier geen ruimte meer is."

Einde van hun Latijn

Het ziekteverzuim hier is nu hoger dan tijdens de coronagolf in augustus vorig jaar, vertelt ze verder. "Erger nog, mensen vallen langdurig uit, zijn aan het eind van hun Latijn."

De centrale hal in het MUMC+ is dinsdag ingericht als actiecentrum. Er hangen spandoeken met teksten als "Wij willen een CAO UMC met meer respect, minder werkdruk en een fatsoenlijk loon" en "Wij van de neuro pikken het niet langer voor die paar euro", meldt de afdeling neurologie.

Klappen voor de zorg

Rond de middag gaan de actievoerders de straat op. Met spandoeken en vlaggen gaan ze de wijk Randwyck in. Ze geven dan ook een applaus voor zichzelf, met een knipoog naar maart 2020, toen heel Nederland nog klapte voor de zorg. "Toen werden ze als helden behandeld, nu voelen ze zich niet gewaardeerd door hun werkgevers", aldus de FNV.

Bestuurder Wilma Peters van FNV vroeg tijdens een toespraak in in het ziekenhuis aan de vele honderden toehoorders: "Wij gaan door met onze strijd! Steunen jullie ons?" . Een luid en langdurig applaus volgde.

Meer uit Binnenland

Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

11 minuten geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

57 minuten geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

6 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

6 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

8 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

12 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

14 uur geleden