Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actievoerders bouwen dijk om gaswinning in Waddenzee

Actievoerders bouwen dijk om gaswinning in Waddenzee

HOLWERD (ANP) - Actievoerders van Milieudefensie en de Waddenvereniging gaan zaterdagmiddag met zandzakken een dijk bouwen voor de Waddenzee. Daarmee willen ze hun stem laten horen tegen de plannen voor extra gaswinning onder de Waddenzee. Bij de actie in het Friese Holwerd worden meer dan vierhonderd mensen verwacht.

"Het gaat om een symbolische dijk van ongeveer 1 meter hoog", legt een woordvoerder van Milieudefensie uit. Die moet dan symbool staan voor strijd tegen de gevaarlijke zeespiegelstijging die door klimaatverandering wordt veroorzaakt. De zegsman waarschuwt dat het Waddengebied helemaal kan overstromen als er geen actie wordt ondernomen.

Zaterdagmiddag zijn er diverse sprekers, zoals een 12-jarige bewoner uit de regio en wetenschapper Leo van Kampenhout, die ook actief is bij Extinction Rebellion. Milieudefensie en de Waddenvereniging verwachten ook dat burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog langskomt. Veel omwonenden zien de gasboringen namelijk niet zitten.

Shell

De actievoerders richten de pijlen in hun campagne op olie- en gasconcern Shell, omdat dat bedrijf verantwoordelijk zou zijn voor de aanvraag voor deze nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee. In hun betoog voeren ze ook de klimaatrechtszaak tegen Shell aan, die er volgens hen op neerkomt dat Shell wereldwijd eigenlijk helemaal niet meer in nieuwe velden zou mogen boren.

Een zegsman van Shell wil over de gasboringen in de Waddenzee alleen zeggen dat het bedrijf het recht en de vrijheid om te demonstreren respecteert, "mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt". Inhoudelijk verwijst hij naar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waarin Shell een belang van 50 procent heeft.

De NAM vindt dat de voorgenomen winning uit het zogenoemde Ternaard-gasveld "helaas door de nodige misvattingen omgeven" wordt. Een woordvoerder benadrukt dat er al vijftien jaar gas wordt gewonnen uit velden onder het Wad vanuit Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Dat laatste is toegestaan, zolang er niet meer bodemdaling optreedt dan is afgesproken en wanneer de natuur in de gebieden niet aangetast raakt. De NAM houdt dat voortdurend in de gaten en brengt jaarlijks een verslag uit aan het ministerie van Economische Zaken. Over de uitbreiding van de gaswinning bij Ternaard moet er in Den Haag nog een definitief besluit worden genomen.

Meer uit Financieel

Avantium schiet omhoog op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag hoger geëindigd, waarbij beleggers zich vooral optrokken aan een sterk begin van de beurzen in New York. Daarmee waren ze ongevoelig voor de onrust op de financiële markten in China, waar teleurstelling over stimuleringsmaatregelen voor de economie overheerste. Bij de kleinere fondsen schoot de ontwikkelaar van bioplastic Avantium omhoog.

56 minuten geleden
PostNL na afschieten extra bezorgtijd: postbezorging onder druk

DEN HAAG (ANP) - De bezorging van post komt verder onder druk te staan nu het kabinet PostNL niet toestaat langer de tijd te nemen voor de bezorging van consumentenpost. Dat zei de post- en pakketbezorger nadat minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) had afgezien van de verruiming van de maximale bezorgtijd van één naar twee dagen.

1 uur geleden
Duitsland is somberder over economie en voorspelt krimp in 2024

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering is somberder geworden over de economie. De regering in Berlijn voorspelt in een nieuwe raming 0,2 procent economische krimp in 2024, terwijl eerder de verwachting was dat de grootste economie van Europa zou groeien.

2 uur geleden
Beljaarts ziet af van voorstel tot verruiming bezorgtijd PostNL

DEN HAAG (ANP) - Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) ziet voorlopig af van een voorstel om PostNL een dag extra te geven voor de bezorging van brieven en kaarten van consumenten. Dat heeft de bewindsman gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid zich uitsprak tegen het plan. Veel partijen zien in deze maatregel geen oplossing voor de al jaren dalende betrouwbaarheid van de postbezorging.

2 uur geleden
Google-moeder daalt licht op Wall Street na dreiging opbreking

NEW YORK (ANP) - Alphabet is donderdag licht gedaald op de beurs in New York. De Amerikaanse justitie overweegt om het moederbedrijf van Google via de rechter te dwingen om bepaalde delen van het bedrijf af te stoten. Het gaat hierbij om belangrijke onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem. Google zou deze onderdelen gebruiken om een illegaal monopolie op onlinezoekopdrachten in stand te houden. Het aandeel verloor 0,2 procent.

2 uur geleden
Medewerkers sauzenfabrikant Remia staken uit onvrede over cao-bod

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sauzenfabrikant Remia leggen vanaf donderdagmiddag 24 uur het werk neer, kondigt vakbond FNV aan. Volgens de vakbond is de directie van het bedrijf niet tegemoetgekomen aan de eisen voor een nieuwe cao van werknemers van Remia's fabriek in Den Dolder. Met de staking wil FNV de maker van mayonaise, ketchup en satésaus onder druk zetten om een hoger loonbod te doen.

3 uur geleden
Airport Weeze verwacht kwart meer reizigers in herfstvakantie

WEEZE (ANP) - Airport Weeze verwacht de komende twee weken in de herfstvakantieperiode 125.000 passagiers te ontvangen. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met vorig jaar, toen in deze tijd ongeveer 100.000 reizigers via de Duitse luchthaven vlogen.

3 uur geleden