Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM: ziekenhuizen zitten vaak 'klemvast' aan hun ICT-leverancier

ACM: ziekenhuizen zitten vaak 'klemvast' aan hun ICT-leverancier

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen zitten in veel gevallen "klemvast" in de handen van leveranciers van zorginformatiesystemen. Een te grote afhankelijkheid kan echter leiden tot hogere prijzen en een rem op de digitale uitwisseling van gegevens en andere vernieuwingen in de zorg. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een nieuwe publicatie.

Een zorginstelling zou volgens de ACM zelfs zo afhankelijk kunnen worden van één ICT-bedrijf dat overstappen naar een andere partij niet of alleen met veel moeite of tegen hoge kosten mogelijk is. Het kan ook moeilijk zijn om systemen of applicaties van andere ICT-bedrijven aan die zorginformatiesystemen te koppelen. Dat kan weer ten koste gaan van eerlijke marktconcurrentie en uiteindelijk ook van de kwaliteit van de zorg.

De ACM vindt dat ICT-bedrijven niet mogen handelen in strijd met de concurrentieregels. Daarom gaat de mededingingswaakhond een leidraad opstellen om de regels voor partijen in de markt te verduidelijken en er ook voorbeelden bij geven.

De ACM komt in het najaar met een eerste versie, na overleg met onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens en de Nederlandse Zorgautoriteit. Dan kunnen andere partijen er nog op reageren. De toezichthouder hoopt op die manier de "leveranciersklem" in de zorg te beperken. De ACM benadrukt dat het altijd kan optreden tegen partijen die de concurrentieregels overtreden.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

1 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

2 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

2 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

3 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

5 uur geleden