Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM: ziekenhuizen zitten vaak 'klemvast' aan hun ICT-leverancier

ACM: ziekenhuizen zitten vaak 'klemvast' aan hun ICT-leverancier

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen zitten in veel gevallen "klemvast" in de handen van leveranciers van zorginformatiesystemen. Een te grote afhankelijkheid kan echter leiden tot hogere prijzen en een rem op de digitale uitwisseling van gegevens en andere vernieuwingen in de zorg. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een nieuwe publicatie.

Een zorginstelling zou volgens de ACM zelfs zo afhankelijk kunnen worden van één ICT-bedrijf dat overstappen naar een andere partij niet of alleen met veel moeite of tegen hoge kosten mogelijk is. Het kan ook moeilijk zijn om systemen of applicaties van andere ICT-bedrijven aan die zorginformatiesystemen te koppelen. Dat kan weer ten koste gaan van eerlijke marktconcurrentie en uiteindelijk ook van de kwaliteit van de zorg.

De ACM vindt dat ICT-bedrijven niet mogen handelen in strijd met de concurrentieregels. Daarom gaat de mededingingswaakhond een leidraad opstellen om de regels voor partijen in de markt te verduidelijken en er ook voorbeelden bij geven.

De ACM komt in het najaar met een eerste versie, na overleg met onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens en de Nederlandse Zorgautoriteit. Dan kunnen andere partijen er nog op reageren. De toezichthouder hoopt op die manier de "leveranciersklem" in de zorg te beperken. De ACM benadrukt dat het altijd kan optreden tegen partijen die de concurrentieregels overtreden.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

4 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

4 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

5 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

5 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

8 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

8 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

10 uur geleden