
ACM wil netbeheerders helpen om te gaan met personeelstekorten
DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt met netbeheerders mogelijkheden om de impact van personeelstekorten te verkleinen. Vooral bij grote partijen als TenneT, Liander en Enexis leidt de schaarste aan technisch geschoold personeel nu namelijk tot vertraging in de uitvoering van projecten. Daardoor worden nieuwe aansluitingen bijvoorbeeld later aangelegd.
"We zien dat het probleem van personeelsschaarste echt een structureel probleem is bij netbeheerders", verklaart ACM-bestuurslid Manon Leijten. Ze geeft aan dat de netbeheerders zelf al allerlei initiatieven ondernemen om het euvel aan te pakken, bijvoorbeeld door samen te werken met technische opleidingen of door zelf scholing te organiseren.
In de tweede helft van vorig jaar heeft de marktwaakhond al verkennend onderzoek gedaan. Daaruit kwam naar voren dat de vraag naar technische krachten sterk is gestegen omdat de hoeveelheid werk voor netbeheerders veel groter is geworden vanwege de overgang naar duurzame energie. Volgens de ACM leidt de toegenomen vraag naar personeel alleen nog niet tot meer aanbod van nieuwe krachten omdat de uitstroom vanuit opleidingen niet meegroeit.
Problematiek bespreken
De toezichthouder wil de problematiek voortaan regelmatig met de netbeheerders bespreken. Daarnaast zal bekeken worden of het "mogelijk en wenselijk" is om in de regels extra prikkels en mogelijkheden in te bouwen om netbeheerders te helpen het probleem van personeelsschaarste te verkleinen.
Eerder deze week merkte de ACM al op dat netbeheerders scherpere keuzes moeten maken bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet om de doelen van de overgang naar duurzame energie te halen. Dat zou de personeelsschaarste weliswaar niet oplossen, het kan er mogelijk wel voor zorgen dat de energietransitie minder wordt geraakt. Projecten die bijdragen aan verduurzaming zouden dan voorrang kunnen krijgen boven andere projecten.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.
49 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren omdat het energiebedrijf hen maandenlang een te lage vergoeding bood voor het terugleveren van overtollige opgewekte stroom. Eneco zette de zogeheten terugleververgoeding per 5 september vorig jaar op 0,09 euro per kilowattuur, maar verzuimde daarover alle klanten goed te informeren.
2 uur geledenBONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft dinsdag in België tien huiszoekingen laten uitvoeren en vier verdachten laten oppakken vanwege een onderzoek naar een bende die zich inliet met douanefraude op de luchthaven van Luik. Daardoor zou tussen 2019 en 2022 voor minstens 303 miljoen euro aan btw en 6,6 miljoen euro aan douanerechten zijn ontdoken, meldt het EPPO.
2 uur geleden