Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM wil netbeheerders helpen om te gaan met personeelstekorten

ACM wil netbeheerders helpen om te gaan met personeelstekorten

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt met netbeheerders mogelijkheden om de impact van personeelstekorten te verkleinen. Vooral bij grote partijen als TenneT, Liander en Enexis leidt de schaarste aan technisch geschoold personeel nu namelijk tot vertraging in de uitvoering van projecten. Daardoor worden nieuwe aansluitingen bijvoorbeeld later aangelegd.

"We zien dat het probleem van personeelsschaarste echt een structureel probleem is bij netbeheerders", verklaart ACM-bestuurslid Manon Leijten. Ze geeft aan dat de netbeheerders zelf al allerlei initiatieven ondernemen om het euvel aan te pakken, bijvoorbeeld door samen te werken met technische opleidingen of door zelf scholing te organiseren.

In de tweede helft van vorig jaar heeft de marktwaakhond al verkennend onderzoek gedaan. Daaruit kwam naar voren dat de vraag naar technische krachten sterk is gestegen omdat de hoeveelheid werk voor netbeheerders veel groter is geworden vanwege de overgang naar duurzame energie. Volgens de ACM leidt de toegenomen vraag naar personeel alleen nog niet tot meer aanbod van nieuwe krachten omdat de uitstroom vanuit opleidingen niet meegroeit.

Problematiek bespreken

De toezichthouder wil de problematiek voortaan regelmatig met de netbeheerders bespreken. Daarnaast zal bekeken worden of het "mogelijk en wenselijk" is om in de regels extra prikkels en mogelijkheden in te bouwen om netbeheerders te helpen het probleem van personeelsschaarste te verkleinen.

Eerder deze week merkte de ACM al op dat netbeheerders scherpere keuzes moeten maken bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet om de doelen van de overgang naar duurzame energie te halen. Dat zou de personeelsschaarste weliswaar niet oplossen, het kan er mogelijk wel voor zorgen dat de energietransitie minder wordt geraakt. Projecten die bijdragen aan verduurzaming zouden dan voorrang kunnen krijgen boven andere projecten.

Meer uit Financieel

Storing bij Marktplaats is volgens het platform opgelost

AMSTERDAM (ANP) - De storing bij Marktplaats is verholpen, laat een woordvoerster van het onlineplatform weten. Wie tweedehandsspullen wilde zoeken op Marktplaats kon maandagochtend problemen ondervinden met bijvoorbeeld inloggen. Op sociale media waren er ook mensen die klaagden dat de site voor hen onbereikbaar was.

1 minuut geleden
Nieuwe Chinese sancties om wapenlevering aan Taiwan

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft sancties opgelegd aan drie Amerikaanse defensiebedrijven. Het gaat om een grotendeels symbolische actie die aangeeft dat het land niet tevreden is met de Amerikaanse wapenverkoop aan Taiwan, op dezelfde dag dat het eiland een nieuwe leider installeerde.

9 minuten geleden
Allestoringen.nl: duizenden meldingen van storing bij Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Wie tweedehandsspullen wil zoeken op Marktplaats kan maandag problemen ondervinden met bijvoorbeeld inloggen. Bij de website allestoringen.nl zijn maandagochtend meer dan 10.000 meldingen binnengekomen van mensen die zeggen dat Marktplaats bij hen niet goed werkt.

37 minuten geleden
Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

UTRECHT (ANP) - Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), een organisatie waarbij veel duurzame bedrijven zijn aangesloten, na een nieuwe studie naar de voordelen van warmtenetten.

2 uur geleden
Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

DUBLIN (ANP) - Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel ruim 1 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen. Verder lijkt het een rustige beursdag te gaan worden.

4 uur geleden
Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.

4 uur geleden
Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

5 uur geleden