Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM wil maatschappelijke projecten voorrang geven op stroomnet

ACM wil maatschappelijke projecten voorrang geven op stroomnet

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt wil dat woningbouwers, veiligheidsdiensten, gezondheidszorg of scholen voorrang kunnen krijgen op het stroomnet, vooral als er krapte is. Netbeheerders moeten dan kunnen afwijken van het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt', maakte de toezichthouder bekend.

Het uitgangspunt is dat voorrang wordt gegeven op basis van "objectieve en transparante criteria en voorrang nodig is om de gestelde (maatschappelijke) doelen te bereiken."

In Nederland is er op veel plekken onvoldoende netcapaciteit om aan alle vraag naar elektriciteitstransport te voldoen. Netbeheerders kunnen partijen hierdoor niet direct toegang geven tot het elektriciteitsnet. Hierdoor ontstaan wachtrijen. Die kunnen vaak pas opgelost worden wanneer het net wordt verzwaard zodat er weer voldoende transportcapaciteit beschikbaar komt.

Voorrang

Het huidige systeem, 'wie het eerst komt, het eerst maalt' werkt volgens de ACM goed als er voldoende capaciteit is. "Maar bij transportschaarste kan het leiden tot onwenselijke maatschappelijke uitkomsten. De ACM vindt dat transportschaarste het behalen van belangrijke maatschappelijke doelen niet in de weg mag staan."

De ACM zal met de netbeheerders in gesprek gaan over de manier waarop zij voorrang kunnen geven.

Netbeheerders geven al tijden aan dat op veel plekken in Nederland de maximale capaciteit is bereikt op het elektriciteitsnet voor het leveren van stroom aan grootverbruikers. Dat betekent dat er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen voor organisaties als bedrijven, scholen en ziekenhuizen.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

1 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

12 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

13 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

14 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiƫle markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

15 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

16 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

17 uur geleden