Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM tikt ministerie op de vingers om promoten investeringsvehikel

ACM tikt ministerie op de vingers om promoten investeringsvehikel

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet stoppen met het promoten van het Dutch Venture Initiative (DVI) bij investeerders. Daarover heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de overheid op de vingers getikt. Volgens de toezichthouder wordt het investeringsvehikel onterecht bevoordeeld door hulp bij fondsenwerving.

De ACM oordeelde bijna een jaar geleden nog dat het ministerie met zijn bemoeienissen bij investeringsfondsen van DVI volgens de concurrentieregels handelde. Maar over dat besluit was een bezwaar ingediend door een niet bij naam genoemde partij die aanvankelijk zelf ook zo'n vehikel op wilde zetten.

De mededingingswaakhond heeft vervolgens extra onderzoek gedaan en daarbij kwam aan het licht dat het ministerie heeft geprobeerd investeerders te interesseren voor het DVI. Dat mag in dit geval niet, legt ACM-bestuurslid Martijn Snoep uit. "Overheden mogen niet selectief hun eigen bedrijven bevoordelen."

Schadeclaim

Dat de toezichthouder nu deze conclusie trekt, kan de indiener van de klacht mogelijk helpen als hij via de rechter een schadeclaim zou willen afdwingen. Of dat gaat gebeuren is niet duidelijk. Verder heeft de ACM geen problemen met het DVI.

Het overheidsinitiatief werd in 2013 opgezet als een zogenoemd 'fonds van fondsen'. De gedachte was dat deze risicovolle bedrijven na de kredietcrisis onvoldoende financiering konden vinden op de vrije kapitaalmarkt. Bijna alle Europese landen hebben zo'n investeringsvehikel.

Het ministerie laat in een reactie weten dat het nooit de bedoeling was om een bedrijf te begunstigen. "Het verbeteren van toegang tot financiering voor het mkb is de enige doelstelling geweest. In het geheel niet werd er een winstoogmerk, concurrentiebenadeling of juist bevoordeling van specifieke ondernemingen beoogd", aldus een woordvoerder. Het ministerie gaat bekijken of het oordeel van de ACM "consequenties heeft voor staand beleid waarbij wordt gestreefd dat institutionele beleggers meer investeren in het Nederlandse mkb". "Dit bepaalt onder meer of EZK al dan niet in beroep gaat".

Meer uit Financieel

Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

21 minuten geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 uur geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

3 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

7 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

7 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

11 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

12 uur geleden