Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM tikt ministerie op de vingers om promoten investeringsvehikel

ACM tikt ministerie op de vingers om promoten investeringsvehikel

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet stoppen met het promoten van het Dutch Venture Initiative (DVI) bij investeerders. Daarover heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de overheid op de vingers getikt. Volgens de toezichthouder wordt het investeringsvehikel onterecht bevoordeeld door hulp bij fondsenwerving.

De ACM oordeelde bijna een jaar geleden nog dat het ministerie met zijn bemoeienissen bij investeringsfondsen van DVI volgens de concurrentieregels handelde. Maar over dat besluit was een bezwaar ingediend door een niet bij naam genoemde partij die aanvankelijk zelf ook zo'n vehikel op wilde zetten.

De mededingingswaakhond heeft vervolgens extra onderzoek gedaan en daarbij kwam aan het licht dat het ministerie heeft geprobeerd investeerders te interesseren voor het DVI. Dat mag in dit geval niet, legt ACM-bestuurslid Martijn Snoep uit. "Overheden mogen niet selectief hun eigen bedrijven bevoordelen."

Schadeclaim

Dat de toezichthouder nu deze conclusie trekt, kan de indiener van de klacht mogelijk helpen als hij via de rechter een schadeclaim zou willen afdwingen. Of dat gaat gebeuren is niet duidelijk. Verder heeft de ACM geen problemen met het DVI.

Het overheidsinitiatief werd in 2013 opgezet als een zogenoemd 'fonds van fondsen'. De gedachte was dat deze risicovolle bedrijven na de kredietcrisis onvoldoende financiering konden vinden op de vrije kapitaalmarkt. Bijna alle Europese landen hebben zo'n investeringsvehikel.

Het ministerie laat in een reactie weten dat het nooit de bedoeling was om een bedrijf te begunstigen. "Het verbeteren van toegang tot financiering voor het mkb is de enige doelstelling geweest. In het geheel niet werd er een winstoogmerk, concurrentiebenadeling of juist bevoordeling van specifieke ondernemingen beoogd", aldus een woordvoerder. Het ministerie gaat bekijken of het oordeel van de ACM "consequenties heeft voor staand beleid waarbij wordt gestreefd dat institutionele beleggers meer investeren in het Nederlandse mkb". "Dit bepaalt onder meer of EZK al dan niet in beroep gaat".

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

7 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

7 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

8 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

8 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

10 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

11 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

13 uur geleden