Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM onderzoekt mogelijk verboden afspraken verkoop IT-apparatuur

ACM onderzoekt mogelijk verboden afspraken verkoop IT-apparatuur

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of een internationaal actieve fabrikant van IT-apparatuur met zijn distributeurs afspraken heeft gemaakt die mogelijk verboden zijn. Dit meldt de toezichthouder, die vermoedt dat de fabrikant en de distributeurs samen bepalen welke winkeliers aan welke klanten mogen leveren en tegen welke prijs.

Een woordvoerster van de ACM kan op dit moment niet zeggen om welke bedrijven het gaat. Mogelijk worden de namen volgens haar openbaar als de toezichthouder een besluit neemt over deze zaak.

Verder kijkt de ACM of de fabrikant mogelijk misbruik maakt van zijn machtspositie. De toezichthouder vermoedt ook dat winkeliers beperkt worden bij de verkoop van hergebruikte apparatuur. De ACM heeft voor het onderzoek invallen gedaan bij verschillende bedrijven in Nederland en België, samen met de Belgische mededingingsautoriteit.

Mogelijke maatregel

Als bedrijven samen hun verkoopprijzen afstemmen en klanten verdelen zorgt dit volgens de ACM voor hogere prijzen en een minder goede dienstverlening. In deze zaak kan het ook zo zijn dat klanten worden beperkt bij het kopen van tweedehands apparaten, zegt de toezichthouder. De ACM noemt dit "onwenselijk", ook omdat hergebruik van spullen beter is voor het milieu.

De toezichthouder kan maatregelen opleggen aan bedrijven als uit het onderzoek naar voren komt dat zij regels hebben overtreden. Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn. Zo kreeg elektronicafabrikant LG onlangs een boete van bijna 8 miljoen euro van de ACM om verboden prijsafspraken voor televisies. Bij winkels en webshops drong het bedrijf erop aan dat ze de prijsadviezen van LG zouden volgen. Samsung kreeg eerder een boete van 39 miljoen euro voor soortgelijke overtredingen.

Meer uit Financieel

Mattel grote winnaar op Wall Street door overnamespeculaties

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel stond maandag in het middelpunt van de belangstelling op Wall Street door overnamespeculaties. Investeringsmaatschappij L Catterton zou een bod op het bedrijf, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, hebben uitgebracht, zo meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws en sloot ruim 15 procent hoger.

3 minuten geleden
Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

1 uur geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

3 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

4 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

6 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

6 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

8 uur geleden