Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Achttien kanshebbers op Libris Literatuur Prijs

Achttien kanshebbers op Libris Literatuur Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Voorlopig achttien schrijvers maken dit jaar kans op de Libris Literatuur Prijs. Voor de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar ligt een geldbedrag klaar van 50.000 euro.

Hanna Bervoets zou de prijs kunnen winnen met Welkom in het Rijk der zieken. Peter Buwalda staat op de longlist met Otmars zonen. Saskia de Coster komt in aanmerking met Nachtouders. Anjet Daanje zou de onderscheiding kunnen veroveren met De herinnerde soldaat. Stephan Enter is kandidaat met Pastorale. Ronald Giphart mag voorzichtig van de prijs dromen dankzij Alle tijd.

Wessel te Gussinklo hoort bij de kanshebbers met De hoogstapelaar. Oek de Jong kan de Libris mogelijk in de wacht slepen met Zwarte schuur. Sander Kollaard maakt kans met Uit het leven van een hond. Thomas van der Meer zou eventueel kunnen winnen met Welkom bij de club. Dido Michielsen heeft zich bij de kanshebbers geschaard met Lichter dan ik. Anne Moraal is kandidate met Honden huilen niet.

Shortlist

Elvis Peeters zou de halve ton misschien in ontvangst mogen nemen dankzij De ommelanden. Astrid H. Roemer staat op de lijst met Gebroken Wit. Marijke Schermer mag zich straks misschien prijswinnares noemen door Liefde, als dat het is. M.M. Schoenmakers is genomineerd met De vlucht van Gilles Speksneijder. Manon Uphoff vestigde haar kandidatuur met Vallen is als vliegen. Nina Weijers zou prijswinnares kunnen worden met Kamers Antikamers.

De jury onder leiding van Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden, selecteerde genoemde boeken uit bijna tweehonderd titels. Op 2 maart wordt bekend welke zes er op de shortlist komen en op 11 mei wordt de winnaar bekendgemaakt in Amsterdam.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden