Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Acht op de tien gemeenten krijgen begroting niet rond'

'Acht op de tien gemeenten krijgen begroting niet rond'

DEN HAAG (ANP) - Acht op de tien gemeenten krijgen dit jaar de gemeentebegroting niet rond. Dat concludeert accountants- en adviesbureau BDO in zijn jaarlijkse rapport over de gemeentefinanciën. Volgens het onderzoek lopen de tekorten op en verschraalt de uitvoering van het openbaar bestuur. In totaal komen de gemeenten naar verwachting 1,3 miljard euro tekort. BDO noemt de situatie onhoudbaar.

De financiële gezondheid van alle 355 gemeenten werd beoordeeld op basis van de jaarrekeningen over 2019. Daarnaast zijn de begrotingen voor 2021 geanalyseerd. Daaruit komt naar voren dat steeds meer gemeenten in het rood staan en dat financiële buffers slinken.

Door de coronapandemie moesten gemeenten onder meer noodsteun aan zelfstandigen verstrekken terwijl ook de zorg op peil moest blijven. Gemeenten worden wel gecompenseerd voor de extra kosten, maar dat is niet altijd voldoende. Daarbij lopen gemeenten door de crisis inkomsten mis. Alles bij elkaar zou er 1 miljard tot 1,5 miljard euro extra steun naar de gemeenten moeten vloeien, meent BDO.

Verlies flink gestegen

Het gezamenlijke verlies van gemeenten steeg met ruim 600 miljoen euro naar 747 miljoen euro in 2019. Hoewel de oplopende tekorten bij de meeste gemeenten nog met de eigen buffers gedicht kunnen worden, is de financiële rek er volgens BDO wel uit.

In de provincies Noord-Holland en Groningen was de situatie het slechtst met tekorten van ruim 100 euro per inwoner. Gemeenten in de provincie Flevoland doen het daarentegen het beste.

Het was de derde keer dat BDO de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten langs de meetlat legde. Al voor de crisis losbarstte was bekend dat steeds meer gemeenten moeite hebben om rond te komen. De verslechterde financiële huishouding is volgens de onderzoekers terug te voeren op de extra taken op het gebied van onder meer de jeugdzorg, die gemeenten sinds 2015 hebben gekregen.

Meer gevraag met minder inkomsten

Door de coronacrisis wordt ook van gemeenten meer gevraagd, onder meer op het gebied van handhaving, terwijl bepaalde inkomsten afnemen. Vanuit Den Haag werd eerder al extra geld beschikbaar gesteld om misgelopen inkomsten en extra gemaakte kosten te compenseren. Om de druk op de gemeenten verder te verlichten, werd ook een bepaalde kortingsregeling tijdelijk geschrapt.

Volgens BDO zullen veel gemeenten noodgedwongen moeten bezuinigen op lokale voorzieningen. Daarnaast zullen gemeentelijke belastingen fors toenemen. Gemeenten staan volgens de organisatie onder meer voor lastige financiële uitdagingen en onzekerheden, zoals de toenemende digitalisering, energietransitie, krapte op de woningmarkt en de verdere impact van de coronacrisis.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 week geleden
als ik meer uitgeef dan wat ik verdien kom ik in de problemen. maar gemeenten verhalen hun door verkeerd beleid hun tekorten op de burgers. hebben zelf een leuk salaris maar echt iets leuks doen wat binnen de begroting valt? nee. alles moet mooier--en groter--valt het tegen? dan gaan de gemeentelijke heffingen fors omhoog.

Meer uit Binnenland

Politiechef: over hele linie tevreden met naleving avondklok

DEN HAAG (ANP) - Over de hele linie is de politie tevreden met de naleving van de avondklok afgelopen zaterdagavond- en nacht, met uitzondering van de "lokale excessen" in Urk en het Limburgse Stein. Mochten er de komende avonden na 21.00 uur veel ongeregeldheden plaatsvinden, dan speelt de politie daar op in door meer mensen in te zetten. Dat zegt politiechef Willem Woelders.

11 minuten geleden
Politie grijpt in bij demonstratie in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie grijpt zondagmiddag in op het 18 Septemberplein in Eindhoven waar zich vele honderden mensen hebben verzameld uit protest tegen het coronabeleid.

20 minuten geleden
Man die Westermoskee vernielde bracht Hitlergroet

AMSTERDAM (ANP) - Op beelden die de politie heeft verspreid van een man die in december vermoedelijk ramen vernielde van de Westermoskee in Amsterdam, is te zien hoe hij een Hitlergroet brengt. Dit deed hij meerdere malen, aldus de politie. Ook bespuugde hij het gebedshuis in Amsterdam-West en trapte hij tegen het gebouw.

40 minuten geleden
Eerste demonstranten dienen zich aan op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - De eerste demonstranten hebben zich zondagmiddag tegen 14.00 uur verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Onder het mom van 'koffiedrinken' uiten ze hun protest tegen de coronamaatregelen.

43 minuten geleden
Minister blijft voor opening van grotere luchthaven Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Wat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) betreft, gaat de opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad gewoon door, ook al is door de coronacrisis het luchtvaartverkeer drastisch afgenomen. In het tv-programma Buitenhof zei ze dat "we nog niet weten hoe de luchtvaart zich gaat ontwikkelen maar dat we blijven vliegen, staat vast". Bovendien was volgens haar al gepland dat het aantal vluchten op Lelystad langzaam zal groeien nadat het is geopend. Na twee keer uitstel is dat voorzien in november.

58 minuten geleden
Veel politie op de been in Eindhoven en Amsterdam

EINDHOVEN/AMSTERDAM (ANP) - De politie is zondagmiddag massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld.

1 uur geleden
Hugo de Jonge: brand in testlocatie Urk alle perken te buiten

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond "alle perken te buiten" gaat. "Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders", reageert De Jonge op Twitter.

2 uur geleden