Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Abraham Tuschinski krijgt in 2022 monument in Rotterdam

Abraham Tuschinski krijgt in 2022 monument in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam krijgt een monument voor bioscoopexploitant Abraham Tuschinski. Het is de bedoeling dat het kunstwerk, Ode aan Tuschinski, in 2022 in de Maasstad wordt onthuld. Dat vertelt kunstenares Anne-Mercedes Langhorst vrijdag aan regionale omroep Rijnmond.

De gemeente Rotterdam heeft ingestemd met de komst van het monument, dat de officiële status gedenkteken heeft gekregen. Dat betekent onder meer dat de gemeente het onderhoud voor haar rekening neemt. De financiering is nog niet helemaal rond, er rest nog een gat van ongeveer 5000 euro. Hiervoor worden momenteel fondsen gezocht. De Stichting Tuschinski Rotterdam helpt de kunstenares bij de zoektocht naar financiering.

Tuschinski (1886-1942) opende zijn eerste bioscoop in 1911 in Rotterdam en drukte in de jaren erna prominent een stempel op het culturele leven in de stad. Van deze en andere theaters die hij in de Maasstad opende is niets meer over, door het bombardement in mei 1940.

De Joodse bioscoopeigenaar opende in 1921 in Amsterdam ook een theater, bioscoop Tuschinski aan de Reguliersbreestraat. De bioscoop bestaat nog steeds en viert in oktober de honderdste verjaardag. Het theater werd recent door het gezaghebbende Britse magazine Time-Out uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Het pand geldt nog steeds als een architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 maanden cel en tbs tegen vermeende stalker universiteit

DEN HAAG (ANP) - Tegen de 32-jarige student die vorig jaar dreigberichten en een rouwkaart naar de Haagse campus van de Universiteit Leiden heeft gestuurd, is zes maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan stalking, doodsbedreiging en wapenbezit.

59 minuten geleden
ILT wil dat drankproducenten kijken naar verhoging statiegeld

DEN HAAG (ANP) - Producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken moeten het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met dwangsommen zwaait om de branche in beweging te krijgen.

1 uur geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 uur geleden
OM seponeert aangiftes tegen Mona Keijzer om groepsbelediging

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) om groepsbelediging geseponeerd. Een groep van zestien personen deed aangifte nadat Keijzer, toen Kamerlid voor de BBB, op 17 mei in het programma Sophie & Jeroen onder meer had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Volgens het OM zijn de uitspraken in beginsel strafbaar, maar is een vervolging van de politicus Keijzer in dit geval "in strijd met de vrijheid van meningsuiting".

2 uur geleden
KNAW zet omstreden hoogleraar en partner aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - Een hoogleraar en haar partner die van langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag op de universiteit van Leiden worden beticht, zijn aan de kant gezet door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De hoogleraar was lid van het KNAW-genootschap en via de universiteit gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), een instituut van de KNAW. Haar partner was daar in tijdelijke dienst.

2 uur geleden
Geen dwangsom voor Staat om overtreden verbod F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft geen dwangsom te betalen voor elke dag dat het verbod om F-35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, wordt overtreden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding, aangespannen door meerdere mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

9 uur geleden