Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABP wil onbedoelde schade door nabetaling compenseren

ABP wil onbedoelde schade door nabetaling compenseren

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds ABP werkt aan een regeling om schade te vergoeden van gepensioneerden die compensatie ontvingen voor een te laag pensioen. Daardoor moesten ze veel belasting betalen en raakten ze toeslagen kwijt. MAX Ombudsman Rogier de Haan en tv-programma Meldpunt brachten de zaak aan het rollen, bevestigt een woordvoerster van het pensioenfonds.

Vorig jaar werd al bekend dat ABP diep in de buidel tastte om aan duizenden gepensioneerden alsnog een flinke aanvulling op hun pensioen uit te keren. Dat kostte het pensioenfonds ongeveer 100 miljoen euro. Per gepensioneerde betekende dit een eenmalige uitbetaling van veelal meer dan 10.000 euro.

De gepensioneerden die de extra uitkering van ABP ontvingen, kregen een teleurstelling te verwerken toen de fiscus langskwam. Omdat de pensioenaanvulling ineens werd uitbetaald, kregen ze een forse belastingaanslag en moesten zij daarnaast toeslagen terugbetalen. Ook raakten ze in sommige gevallen toeslagen kwijt als huurtoeslag en zorgtoeslag.

De MAX Ombudsman kreeg veel klachten van de gepensioneerden en trok bij ABP aan de bel. Volgens een woordvoerster kijkt het pensioenfonds nu "welke schades we zouden kunnen vergoeden". Daar trekt ABP enkele weken tot maanden voor uit.

De Haan schat dat de totale schade tientallen miljoenen bedraagt en dringt bij ABP aan op spoed bij de afhandeling. Vrijdagavond gaat hij in de uitzending van Meldpunt verder in op de zaak.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

3 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

5 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

6 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

8 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

9 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden