Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

Dat steeds meer bedrijven in de financiële problemen komen, komt volgens de bank onder meer doordat zij coronasteun moeten terugbetalen, waardoor bedrijven eerder lange tijd kunstmatig in leven konden blijven. Ook hebben ondernemers te maken met gestegen personeels-, energie- en inkoopkosten. Dat verschillende bedrijven de afgelopen tijd in de problemen zijn gekomen, kan volgens ABN AMRO "een voorbode zijn voor een verder stijgend aantal faillissementen en een toename van leegstaande winkelpanden in de non-food retailsector".

Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 52 procent stijgt ten opzichte van vorig jaar. Met die sterke stijging behoort Nederland tot de wereldwijde koplopers. Alleen in Hongkong (plus 68 procent) gaan volgens Atradius naar verwachting meer bedrijven op de fles.

Dat raakt aan de inkomsten van vastgoedeigenaren. ABN AMRO denkt daarom dat het "bestendigen van de relatie met zittende huurders" belangrijk kan zijn. Zo zouden verhuurders soms genoegen kunnen nemen met een lagere huurstijging. Daarnaast zouden pandeigenaren maatwerkafspraken kunnen maken over de huurverhoging. "Die kunnen ervoor zorgen dat de activiteiten van toekomstbestendige retailers die tijdelijk in de problemen zitten, kunnen blijven doorgaan", aldus de bank. Want als hele ketens omvallen, kan dat volgens ABN AMRO verstrekkende gevolgen hebben. "De huurstroom van meerdere winkels in de portefeuille kan zo in één klap in gevaar komen."

De bank stelt dat het daarom belangrijk is dat vastgoedbeleggers een afweging maken bij de selectie van nieuwe huurders. Daarbij moet rekening worden gehouden met het type bezoekers en het winkelgebied. ABN AMRO verwacht dat steeds meer winkelstraten veranderen in plekken waar shoppen wordt gecombineerd met bijvoorbeeld horeca en sport. Daarnaast zijn er branches die nog wel groei laten zien, zoals tweedehandskledingwinkels en winkels voor verzamelaars. Al is het volgens de bank de vraag "in hoeverre deze winkels bestand zijn tegen toekomstige huurstijgingen".

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

4 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

8 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

8 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

8 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

8 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

10 uur geleden