
ABN AMRO verwacht lichte groei recreatiesector door hogere lonen
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse recreatiesector, waar onder meer bioscopen, musea en dierentuinen onder vallen, profiteert dit jaar van stijgende lonen en een stevige spaarbuffer van consumenten. Dat voorziet ABN AMRO, die verwacht dat de recreatiesector dit jaar licht groeit. Naast de hogere uitgaven van Nederlandse consumenten zijn volgens de bank ook toeristen belangrijk voor de sector, waarvan er dit jaar meer ons land bezoeken.
De verwachte groei verschilt per branche. Zo rekent ABN AMRO erop dat musea 4 procent meer bezoekers trekken vergeleken met een jaar eerder. Bij bioscopen wordt 2 procent groei verwacht en bij attractieparken en dierentuinen 1 procent. Een deel van de bezoekers van dagattracties zijn toeristen. ABN AMRO, die zich baseert op verwachtingen van toerismebureau NBTC, voorziet voor dit jaar dat ons land door 22 miljoen mensen uit het buitenland wordt bezocht, 4,3 procent meer dan vorig jaar.
Bioscopen werden vorig jaar getroffen door uitgestelde producties vanwege stakingen in de Verenigde Staten en houden last van concurrentie van streamingdiensten. In de museumsector zijn het vooral de grotere musea, die ook veel buitenlandse bezoekers trekken, waar de groei wordt verwacht. Kleine en middelgrote musea hebben het juist lastiger, omdat onder meer hoge personeelskosten op de marges drukken.
De verwachtingen van ABN AMRO worden mogelijk wel beïnvloed door een aantal onzekerheden, waaronder slecht weer. Als het langere tijd slecht weer is, profiteren bioscopen, musea en indoor speelhallen daarvan, terwijl mensen bij mooi weer liever naar een attractiepark of de dierentuin gaan. ABN AMRO merkt ook op dat attractieparken zich aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden die het gevolg zijn van klimaatverandering, door bijvoorbeeld ook in indoorattracties te investeren. Zo blijven parken onder alle weersomstandigheden aantrekkelijk voor bezoekers, is het idee.
Bioscopen, musea en theaters werden tijdens de coronapandemie nog hard geraakt door de verplichte lockdowns. Dierentuinen en attractieparken hadden hier in mindere mate ook last van, omdat bezoekers hier afstand konden bewaren. De jaren na de coronapandemie groeiden de branches hard, maar vorig jaar is die ontwikkeling gestabiliseerd, ziet ABN AMRO. Consumenten werden iets terughoudender met de uitgaven, vanwege de inflatie en de hogere prijzen in de sector. Daardoor ondernam een deel van de mensen weer minder vaak uitjes en gebruiken ze vaker kortingsacties.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
13 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
14 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
4 uur geleden