Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO verliest na degradatie, Just Eat Takeaway stut AEX

ABN AMRO verliest na degradatie, Just Eat Takeaway stut AEX

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO was woensdag een van de grote verliezers op het Damrak. De bank, die door beursuitbater Euronext uit de AEX-index wordt geknikkerd, ging om die reden in de uitverkoop. Koploper in de AEX was maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway. Het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl kreeg met zijn jaarcijfers de handen van beleggers op elkaar.

ABN AMRO verloor rond de 3 procent. Het bedrijf verdwijnt op 22 maart uit de leidende index in Amsterdam. Ook biotechnoloog Galapagos (min 2 procent) moet een stap terug doen. De herweging door Euronext wordt bepaald aan de hand van de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel.

De notering in de AEX-index is volgens kenners vooral van symbolische waarde. Chiptoeleverancier Besi (min 0,5 procent) en verlichtingsproducent Signify (plus 1,4 procent) nemen de plaatsen in de hoofdindex in. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 zelf sloot met een plus van 0,4 procent op 678,03 punten. Dat kwam mede door de stevige koerswinst van Just Eat Takeaway van bijna 6 procent.

Uitzonderlijk jaar

Topman Jitse Groen van het maaltijdbestelbedrijf omschreef 2020 als een "uitzonderlijk" jaar voor de onderneming. Omdat restaurants moesten sluiten en mensen thuis moesten blijven vanwege lockdowns werd vaker eten thuisbezorgd. Ondanks het coronasucces leed de maaltijdbezorger wel een jaarverlies door forse investeringen in de uitbreiding van de organisatie. Voor 2021 rekent Groen op een verdere versnelling van de ordergroei.

De MidKap steeg 0,5 procent tot 989,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot dik 1 procent. De graadmeter in Londen verloor een fractie.

Adidas

Adidas steeg bijna 3 procent in Frankfurt. Het Duitse sportkledingmerk wist in het vierde kwartaal van 2020 te herstellen van de coronacrisis. Het bedrijf kwam ook met een strategie-update. Daarbij wordt gemikt op fors meer omzet en winst geholpen door verdere groei online. Daarnaast staat Adidas voor een duurzaamheidsslag.

Bpost ging dik 17 procent onderuit in Brussel. De jaarresultaten van het Belgische postbedrijf vielen flink tegen ondanks dat er meer pakketjes werden verwerkt door de coronapandemie. Ook de vooruitzichten voor 2021 stelden teleur. Branchegenoot PostNL zakte in het kielzog van de Belgen dik 3 procent op het Damrak.

De euro stond op 1,1890 dollar, tegen 1,1885 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 63,55 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent minder op 67,15 dollar.

Meer uit Financieel

Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

14 minuten geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

17 minuten geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

53 minuten geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

1 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

1 uur geleden