Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO verliest na degradatie, Just Eat Takeaway stut AEX

ABN AMRO verliest na degradatie, Just Eat Takeaway stut AEX

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO was woensdag een van de grote verliezers op het Damrak. De bank, die door beursuitbater Euronext uit de AEX-index wordt geknikkerd, ging om die reden in de uitverkoop. Koploper in de AEX was maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway. Het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl kreeg met zijn jaarcijfers de handen van beleggers op elkaar.

ABN AMRO verloor rond de 3 procent. Het bedrijf verdwijnt op 22 maart uit de leidende index in Amsterdam. Ook biotechnoloog Galapagos (min 2 procent) moet een stap terug doen. De herweging door Euronext wordt bepaald aan de hand van de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel.

De notering in de AEX-index is volgens kenners vooral van symbolische waarde. Chiptoeleverancier Besi (min 0,5 procent) en verlichtingsproducent Signify (plus 1,4 procent) nemen de plaatsen in de hoofdindex in. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 zelf sloot met een plus van 0,4 procent op 678,03 punten. Dat kwam mede door de stevige koerswinst van Just Eat Takeaway van bijna 6 procent.

Uitzonderlijk jaar

Topman Jitse Groen van het maaltijdbestelbedrijf omschreef 2020 als een "uitzonderlijk" jaar voor de onderneming. Omdat restaurants moesten sluiten en mensen thuis moesten blijven vanwege lockdowns werd vaker eten thuisbezorgd. Ondanks het coronasucces leed de maaltijdbezorger wel een jaarverlies door forse investeringen in de uitbreiding van de organisatie. Voor 2021 rekent Groen op een verdere versnelling van de ordergroei.

De MidKap steeg 0,5 procent tot 989,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot dik 1 procent. De graadmeter in Londen verloor een fractie.

Adidas

Adidas steeg bijna 3 procent in Frankfurt. Het Duitse sportkledingmerk wist in het vierde kwartaal van 2020 te herstellen van de coronacrisis. Het bedrijf kwam ook met een strategie-update. Daarbij wordt gemikt op fors meer omzet en winst geholpen door verdere groei online. Daarnaast staat Adidas voor een duurzaamheidsslag.

Bpost ging dik 17 procent onderuit in Brussel. De jaarresultaten van het Belgische postbedrijf vielen flink tegen ondanks dat er meer pakketjes werden verwerkt door de coronapandemie. Ook de vooruitzichten voor 2021 stelden teleur. Branchegenoot PostNL zakte in het kielzog van de Belgen dik 3 procent op het Damrak.

De euro stond op 1,1890 dollar, tegen 1,1885 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 63,55 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent minder op 67,15 dollar.

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

6 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

10 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

10 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

10 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

10 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

13 uur geleden