Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO opnieuw verdachte in onderzoek Openbaar Ministerie

ABN AMRO opnieuw verdachte in onderzoek Openbaar Ministerie

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft opnieuw het Openbaar Ministerie achter zich aan. Justitie heeft de bank als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar het terugvorderen van dividendbelasting door een derde partij. Ook heeft het financiële concern 79 miljoen euro apart gezet in verband met een Duitse kwestie over een nieuwe interpretatie van de belastingwetgeving bij de oosterburen.

De zaken kwamen naar voren uit de kleine lettertjes van het kwartaalbericht van de bank. ABN AMRO-topman Robert Swaak benadrukt in een toelichting dat het om twee verschillende kwesties gaat.

Over de Nederlandse zaak, die betrekking heeft op de periode 2009 tot 2013, laat ABN AMRO niet veel gegevens los. Maar het lijkt erop dat het gaat om een oude zaak rond Morgan Stanley, die door ABN AMRO zou zijn geholpen met illegaal dividend strippen oftewel het onterecht terugvragen van dividendbelasting. De Amerikaanse zakenbank kreeg vorig jaar in een beroepszaak te horen dat het nog miljoenen euro's moest terugbetalen aan de Nederlandse fiscus vanwege onterechte terugvorderingen. Deze zaak ligt nu nog bij de Hoge Raad.

Financiële consequenties

ABN AMRO is naar eigen zeggen verdachte in verband met verschillende van de transacties waarop de zaak betrekking heeft. De bank kan niet uitsluiten dat dit in de toekomst nog financiële consequenties gaat hebben.

De andere kwestie draait volgens ABN AMRO om een nieuwe interpretatie van bestaande belastingwetgeving door het Duitse ministerie van Financiën, waardoor eerder mogelijk toch geen recht bestond op teruggevraagde dividendbelasting. Dan gaat het om zogeheten cum/cum-transacties waarbij aandelen van het ene land naar een ander land worden gebracht waar minder dividendbelasting hoeft te worden betaald.

Dividendbelasting

ABN AMRO heeft geld apart gezet omdat het waarschijnlijk door de bank teruggevorderde dividendbelasting moet terugbetalen aan de Duitse fiscus. De bank heeft ook verschillende claims aan zijn broek gekregen. Zoals de zaak er nu voor staat, denkt de bank dat die claims geen kans van slagen hebben, maar helemaal zeker is dat niet.

In Duitsland wordt ABN AMRO al langer genoemd in een onderzoek naar een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven om meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald. Het onderzoek naar deze affaire, ook wel bekend als de cum/ex-fraude, loopt nog. Of dit nog verdere gevolgen gaat hebben voor de bank is nog niet duidelijk.

Eerder dit jaar schikte ABN AMRO nog voor 480 miljoen euro met het OM in Nederland vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Daarmee kwam een eind aan het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in antiwitwascontroles van ABN AMRO. Het OM doet hier alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

34 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

39 minuten geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

56 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

2 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

4 uur geleden