Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO opnieuw verdachte in onderzoek Openbaar Ministerie

ABN AMRO opnieuw verdachte in onderzoek Openbaar Ministerie

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft opnieuw het Openbaar Ministerie achter zich aan. Justitie heeft de bank als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar het terugvorderen van dividendbelasting door een derde partij. Ook heeft het financiële concern 79 miljoen euro apart gezet in verband met een Duitse kwestie over een nieuwe interpretatie van de belastingwetgeving bij de oosterburen.

De zaken kwamen naar voren uit de kleine lettertjes van het kwartaalbericht van de bank. ABN AMRO-topman Robert Swaak benadrukt in een toelichting dat het om twee verschillende kwesties gaat.

Over de Nederlandse zaak, die betrekking heeft op de periode 2009 tot 2013, laat ABN AMRO niet veel gegevens los. Maar het lijkt erop dat het gaat om een oude zaak rond Morgan Stanley, die door ABN AMRO zou zijn geholpen met illegaal dividend strippen oftewel het onterecht terugvragen van dividendbelasting. De Amerikaanse zakenbank kreeg vorig jaar in een beroepszaak te horen dat het nog miljoenen euro's moest terugbetalen aan de Nederlandse fiscus vanwege onterechte terugvorderingen. Deze zaak ligt nu nog bij de Hoge Raad.

Financiële consequenties

ABN AMRO is naar eigen zeggen verdachte in verband met verschillende van de transacties waarop de zaak betrekking heeft. De bank kan niet uitsluiten dat dit in de toekomst nog financiële consequenties gaat hebben.

De andere kwestie draait volgens ABN AMRO om een nieuwe interpretatie van bestaande belastingwetgeving door het Duitse ministerie van Financiën, waardoor eerder mogelijk toch geen recht bestond op teruggevraagde dividendbelasting. Dan gaat het om zogeheten cum/cum-transacties waarbij aandelen van het ene land naar een ander land worden gebracht waar minder dividendbelasting hoeft te worden betaald.

Dividendbelasting

ABN AMRO heeft geld apart gezet omdat het waarschijnlijk door de bank teruggevorderde dividendbelasting moet terugbetalen aan de Duitse fiscus. De bank heeft ook verschillende claims aan zijn broek gekregen. Zoals de zaak er nu voor staat, denkt de bank dat die claims geen kans van slagen hebben, maar helemaal zeker is dat niet.

In Duitsland wordt ABN AMRO al langer genoemd in een onderzoek naar een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven om meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald. Het onderzoek naar deze affaire, ook wel bekend als de cum/ex-fraude, loopt nog. Of dit nog verdere gevolgen gaat hebben voor de bank is nog niet duidelijk.

Eerder dit jaar schikte ABN AMRO nog voor 480 miljoen euro met het OM in Nederland vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Daarmee kwam een eind aan het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in antiwitwascontroles van ABN AMRO. Het OM doet hier alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

8 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

9 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

10 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

12 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

21 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

23 uur geleden