Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO hard afgestraft op Damrak na teleurstellende cijfers

ABN AMRO hard afgestraft op Damrak na teleurstellende cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO werd woensdag hard afgestraft op de Amsterdamse beurs. De bank boekte afgelopen kwartaal weer winst na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden, maar beleggers hadden op meer gehoopt. Air France-KLM werd daarentegen stevig hoger gezet na een grote deal op het gebied van luchtvracht.

ABN AMRO raakte een tiende aan beurswaarde kwijt. De bank trok nog eens 50 miljoen euro uit voor de inspanningen om witwassen tegen te gaan. Het concern heeft in het verleden al veel kosten moeten maken om zijn antiwitwasbeleid te verbeteren. Hoewel de banden van de bank met de Russische markt "zeer beperkt" zijn, wijst topman Robert Swaak erop dat het conflict wel indirecte gevolgen kan hebben voor klanten. Voor het geval dat sommige leningen daardoor straks niet meer terugbetaald worden, heeft de bank ook een voorziening genomen.

Air France-KLM dikte bijna 5 procent aan. Het luchtvaartconcern heeft een luchtvrachtovereenkomst gesloten met de Franse logistieke dienstverlener CMA CGM. Als onderdeel van de deal zal CMA CGM een belang van 9 procent nemen in Air France-KLM.

Weinig beweging

De Europese beurzen lieten weinig beweging zien na het recente herstel. De inflatiezorgen bleven daarbij op de voorgrond. De Britse inflatie liep in april verder op tot 9 procent, van 7 procent in maart. Dat is het hoogste niveau sinds 1982. Door de hoge inflatie neemt de druk op de regering en de Britse centrale bank toe om maatregelen te nemen om de kosten voor het levensonderhoud te drukken. In de eurozone bleef de inflatie vorige maand stabiel op 7,4 procent.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 700,84 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 1025,99 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen 0,1 procent. Parijs bleef vlak.

TUI

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler in de AEX met een min van 4,6 procent. Fintechbedrijf Adyen en chipconcern ASMI volgden met verliezen van rond 3 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield ging aan kop met een winst van 1,8 procent.

TUI kelderde 10 procent in Frankfurt. De reisorganisatie heeft nieuwe aandelen uitgegeven om de steun die het tijdens de coronacrisis kreeg van de Duitse overheid deels terug te betalen. In Madrid steeg Siemens Gamesa 11 procent. Siemens Energy (plus 1,9 procent) bevestigde een bod te overwegen op de aandelen van de Duits-Spaanse maker van windturbines die het nog niet bezit.

Olie

De euro was 1,0517 dollar waard, tegen 1,0533 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 114,34 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 113,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

IEA rekent op recordtoename hernieuwbare energie in 2023

PARIJS (ANP) - Wereldwijd komt er dit jaar een recordhoeveelheid aan nieuwe zonnepanelen, windmolens en andere bronnen van hernieuwbare energie bij. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Voor een deel gaat het om inhaalprojecten, nadat projecten de afgelopen jaren vertraging opliepen door toeleveringsproblemen en coronalockdowns in China.

20 minuten geleden
UWV: groei werkgelegenheid in Nederland vertraagt volgend jaar

AMSTERDAM (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in Nederland zal dit jaar nog licht doorzetten, maar volgend jaar bijna stilvallen. Dat voorspelt het UWV in zijn arbeidsmarktprognose. De oorzaak ligt volgens de uitkeringsinstantie bij de krapte op de arbeidsmarkt en de lagere economische groei.

21 minuten geleden
Woningplatform ziet interesse voor schaars huuraanbod stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

51 minuten geleden
Personeel autofabriek VDL Nedcar gaat voor de zesde keer staken

BORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.

1 uur geleden
Acceptgiro na 46 jaar dienst niet meer in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.

1 uur geleden
CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.

5 uur geleden
Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiƫle markten kan veroorzaken.

7 uur geleden