Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO daalt op Damrak na uitbreiding witwasonderzoek

ABN AMRO daalt op Damrak na uitbreiding witwasonderzoek

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel ABN AMRO werd maandag lager gezet op het Damrak. Beleggers verwerkten het nieuws dat het onderzoek naar witwasproblemen bij de bank is uitgebreid. De Europese aandelenmarkten lieten kleine winsten zien. Beleggers hielden vooral de oplopende rentes op de obligatiemarkten in de gaten. Door de hogere marktrentes neemt de bereidheid van investeerders om risico's te nemen met hun aandelenportefeuilles af.

ABN AMRO was de grootste verliezer bij de hoofdbedrijven op Beursplein 5 met een min van dik 3 procent. Volgens De Telegraaf wordt de bank nu ook verdacht van het veel ernstigere schuldwitwassen. Dit kan, net als bij ING, leiden tot vervolging van directieleden. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dat de verdenking is uitgebreid.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 680,72 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 1005,45 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,6 procent.

Danone

Het Poolse InPost, dat in januari naar de Amsterdamse beurs ging, klom 5 procent na publicatie van de jaarcijfers. De aanbieder van pakketkluisjes liet tevens weten het Franse Mondial Relay over te nemen voor 565 miljoen euro.

Danone steeg 4,8 procent in Parijs. Het Franse voedingsconcern kondigde het vertrek van bestuursvoorzitter Emmanuel Faber. De positie van de topman stond al enige tijd onder druk door kritiek van activistische aandeelhouders op de tegenvallen resultaten van het concern. In Brussel won Bpost 1 procent na het ontslag van topman Jean-Paul van Avermaet bij het Belgische postbedrijf. Afgelopen week werd al bekend dat een aantal bestuurders Van Avermaet niet meer steunde. De topman is verwikkeld in een onderzoek naar mogelijke concurrentieafspraken bij zijn vorige werkgever, het beveiligingsbedrijf G4S.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) won ruim 2 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen zag de verkopen in de eerste helft van maart herstellen door de heropening van de winkels in sommige landen. AstraZeneca bleef vrijwel vlak in Londen. Verschillende landen, waaronder Nederland, zijn voorlopig gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca vanwege het ontstaan van bloedproppen na vaccinatie. De Brits-Zweedse farmaceut verklaarde na onderzoek dat er geen verhoogd risico op bloedstolsels is bij mensen die een prik hebben gehad.

De euro was 1,1930 dollar waard, tegenover 1,1943 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 66,27 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 69,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

2 minuten geleden
VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

13 minuten geleden
ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers 

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd 4,8 procent hoger gezet.

15 minuten geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

41 minuten geleden
Muziek van Billie Eilish en Harry Styles terug naar TikTok

HILVERSUM (ANP) - De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish en Harry Styles kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

42 minuten geleden
Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. De bank zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

50 minuten geleden
Shell houdt winst hoog ondanks lagere gasprijs

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderden miljoenen meer dan in het voorgaande kwartaal. Begin vorig jaar waren de gasprijzen nog een stuk hoger.

53 minuten geleden