Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO daalt op Damrak na uitbreiding witwasonderzoek

ABN AMRO daalt op Damrak na uitbreiding witwasonderzoek

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel ABN AMRO werd maandag lager gezet op het Damrak. Beleggers verwerkten het nieuws dat het onderzoek naar witwasproblemen bij de bank is uitgebreid. De Europese aandelenmarkten lieten kleine winsten zien. Beleggers hielden vooral de oplopende rentes op de obligatiemarkten in de gaten. Door de hogere marktrentes neemt de bereidheid van investeerders om risico's te nemen met hun aandelenportefeuilles af.

ABN AMRO was de grootste verliezer bij de hoofdbedrijven op Beursplein 5 met een min van dik 3 procent. Volgens De Telegraaf wordt de bank nu ook verdacht van het veel ernstigere schuldwitwassen. Dit kan, net als bij ING, leiden tot vervolging van directieleden. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dat de verdenking is uitgebreid.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 680,72 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 1005,45 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,6 procent.

Danone

Het Poolse InPost, dat in januari naar de Amsterdamse beurs ging, klom 5 procent na publicatie van de jaarcijfers. De aanbieder van pakketkluisjes liet tevens weten het Franse Mondial Relay over te nemen voor 565 miljoen euro.

Danone steeg 4,8 procent in Parijs. Het Franse voedingsconcern kondigde het vertrek van bestuursvoorzitter Emmanuel Faber. De positie van de topman stond al enige tijd onder druk door kritiek van activistische aandeelhouders op de tegenvallen resultaten van het concern. In Brussel won Bpost 1 procent na het ontslag van topman Jean-Paul van Avermaet bij het Belgische postbedrijf. Afgelopen week werd al bekend dat een aantal bestuurders Van Avermaet niet meer steunde. De topman is verwikkeld in een onderzoek naar mogelijke concurrentieafspraken bij zijn vorige werkgever, het beveiligingsbedrijf G4S.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) won ruim 2 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen zag de verkopen in de eerste helft van maart herstellen door de heropening van de winkels in sommige landen. AstraZeneca bleef vrijwel vlak in Londen. Verschillende landen, waaronder Nederland, zijn voorlopig gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca vanwege het ontstaan van bloedproppen na vaccinatie. De Brits-Zweedse farmaceut verklaarde na onderzoek dat er geen verhoogd risico op bloedstolsels is bij mensen die een prik hebben gehad.

De euro was 1,1930 dollar waard, tegenover 1,1943 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 66,27 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 69,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

21 minuten geleden
Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

1 uur geleden
Grote Chinese staatsbedrijven schrappen beursnoteringen in VS

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Vijf grote Chinese staatsbedrijven hebben aangekondigd hun beursnoteringen op Wall Street te schrappen. De ondernemingen stonden op de lijst van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC van Chinese bedrijven die niet voldoen aan een twee jaar oude wet voor buitenlandse ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Farmaceut J&J stopt wereldwijde verkoop omstreden babypoeder

WASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.

2 uur geleden
Aegon opnieuw aan kop in AEX, Just Eat Takeaway onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.

2 uur geleden
Economieminister Japan: meer kernenergie nodig

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.

2 uur geleden
Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

3 uur geleden