Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aarde beweegt door meteorenzwerm, vallende sterren op komst

Aarde beweegt door meteorenzwerm, vallende sterren op komst

HOUTEN (ANP) - De aarde draait komende week door de meteorenzwerm van de Perseïden. Daardoor zijn er in de nacht van 12 op 13 augustus de meeste vallende sterren te zien, meldt Weeronline. "De kans op helder weer is groot", op het beste moment rond 04.45 uur kunnen zo'n twintig vallende sterren per uur te zien zijn.

Er is wel nog een mogelijkheid dat de nacht bewolkt zal zijn. Bovendien is volgens Weeronline het aantal zichtbare vallende sterren van de Perseïden dit jaar laag. Dat komt omdat het volle maan is als de aarde door de zwerm gaat. Door dat "storende licht" zijn alleen de helderste meteoren te zien. Ook vallen de meeste sterren om 08.00 uur 's ochtends, wanneer het al licht is.

Mensen die een vallende ster willen zien, kunnen ook op eerdere nachten naar buiten. Zo zijn op 10 augustus rond 03.30 uur mogelijk al zo'n 22 meteoroïden per uur te zien. Die nacht is er een grotere kans op helder weer, aldus Weeronline.

Vallende sterren, oftewel meteoroïden, zijn kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Het puin gaat daardoor gloeien, waarna een lichtspoor ontstaat, wat een meteoor genoemd wordt. Dit gebeurt dagelijks, maar soms zijn het er meer. De meteorenzwerm van de Perseïden kan elk jaar voor meer zichtbare vallende sterren zorgen, soms wel 85 per uur. Het zijn stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle.

Meer uit Binnenland

Drukte door vertrekkers en terugkomers op Europese vakantieroutes

DEN HAAG (ANP) - Op de wegen in en naar de Europese vakantielanden is het ook deze zaterdag weer behoorlijk druk, al zijn de wegen niet zo overvol als een week geleden. De drukte wordt nu niet alleen veroorzaakt door mensen die op vakantie gaan, maar ook door vakantiegangers die terugkomen, meldt de ANWB.

29 minuten geleden
COA: mogelijk slapen paar honderd mensen buiten in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten een paar honderd mensen de aankomende nacht mogelijk buiten slapen, verwacht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "De situatie is zeer zorgelijk. Voor vandaag is er weinig zicht op doorstroom vanuit Ter Apel, noch regulier noch naar crisisnoodopvang", aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Drukte op stranden: parkeerplekken overvol

DEN HAAG (ANP) - Het is zaterdagmiddag druk op de stranden. Vanwege het mooie strandweer zijn alle parkeerplekken vol in Scheveningen, Zandvoort, Castricum aan Zee, Noordwijk aan Zee en bij het Maasvlaktestrand. Ook staan er veel strandfiles op de wegen naar de kust, zo meldt de ANWB.

2 uur geleden
Kunstmatige intelligentie zoekt en telt vogels in windparken

WAGENINGEN (ANP) - Kan kunstmatige intelligentie helpen om camerabeelden van vogels en zeezoogdieren in windparken ver op zee automatisch te analyseren? Dat onderzoekt een consortium, dat daarmee hoopt de arbeidsintensieve handmatige en dus kostbare beeldanalyse te kunnen vervangen. Dat staat op de site van Nature Today.

2 uur geleden
Glas valt uit reuzenrad in Zandvoort: arrestaties en gewonden

ZANDVOORT (ANP) - Twee vrouwen zijn vrijdagavond in Zandvoort gewond geraakt door glas dat uit een reuzenrad viel. Beiden liepen letsel op aan de armen en moesten naar het ziekenhuis. Later zijn vier jonge mannen opgepakt. Het is nog niet duidelijk of het een ongelukje was of dat het glas opzettelijk is gegooid vanuit een van de gondels.

3 uur geleden
Milieuclub MOB: Nederland is beter af met minder vee

DEN HAAG (ANP) - Nederland is volgens milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) beter af met minder vee. "Dit durft kennelijk niemand te zeggen. Maar dit is wel een taboe dat moet worden doorbroken", schrijft voorzitter Johan Vollenbroek in een brief aan Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid.

4 uur geleden
Eerste officiële hittegolf in twee jaar is een feit

DE BILT (ANP) - Voor het eerst in twee jaar tijd is in Nederland sprake van een officiële hittegolf. Om 10.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25,0 graden gemeten en daarmee is aan de voorwaarden voldaan, meldt Weeronline.

4 uur geleden