
'Aanzienlijk deel' verdachten ontving geen sepotbrief van OM
DEN HAAG (ANP) - In een "aanzienlijk deel" van de geseponeerde zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen sepotbrief gestuurd naar verdachte en slachtoffer. Dat meldt Edwin Bleichrodt, procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, donderdag in een rapport. Een sepot is het besluit om niet verder te gaan met een strafzaak. In 2024 deed het OM 39,7 procent van de zaken af met een sepot.
Voor het onderzoek zijn 204 strafdossiers bekeken die in 2022 zijn geseponeerd. In 40 procent van de overtredingszaken is geen sepotbrief gestuurd aan de verdachte, of kon dit niet worden gecontroleerd. In 30 procent van de onderzochte misdrijfzaken was dit het geval. De PG concludeert ook dat niet alle slachtoffers die aangaven op de hoogte te willen blijven van de zaak een sepotbrief ontvingen.
Ook kregen verdachten die geen Nederlands spreken de sepotbrief soms niet in de juiste taal. En in het geval van minderjarigen ging de brief niet altijd naar de wettelijke vertegenwoordiger(s).
Standaardteksten
Het OM werkt met standaardteksten bij de sepotbrieven en de inhoud hiervan laat volgens de PG "te wensen over". Zo is de motivering van het sepot een standaardtekst en daardoor "erg summier". Ook de omschrijving van het strafbare feit schiet volgens de PG tekort.
Verder zou in de sepotbrief aan de verdachte niet staan vermeld dat er een klacht kan worden ingediend en dat de meeste sepotbeslissingen op het strafblad van de verdachte komen te staan. De PG raadt het OM aan om zowel de verzending als de inhoud van de sepotbrief te verbeteren.
Intern toezicht
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het niet altijd duidelijk is waarom een zaak met een sepot wordt afgedaan. De PG pleit voor intern toezicht om de "kwaliteit van de sepotbeslissingen te waarborgen".
Het OM laat weten de conclusies en aanbevelingen "graag ter harte" te nemen. "Zij bieden concrete aanknopingspunten voor verbeteringen en we gaan hiermee voortvarend aan de slag", zegt OM-topman Rinus Otte.
Volgens hem houdt de PG van de Hoge Raad het OM "een goede spiegel voor". "De juridische termen die wij, OM'ers, gebruiken, zijn voor ons gesneden koek. Voor een verdachte en slachtoffer is dat heel anders, en kan het diep ingrijpen op iemands leven. De beslissingen die wij nemen en worden verwoord in de brieven die wij sturen, moeten daarom duidelijk en begrijpelijk zijn. Daar gaan we stevig op inzetten."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
32 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De man die eerder deze week werd aangehouden omdat hij wordt verdacht van het bedreigen van zanger Douwe Bob zit nog vast, meldt de politie. Hij wordt vrijdag voorgeleid om te bepalen of hij langer blijft vastzitten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland bevestigd na berichtgeving door het AD.
3 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - Een deel van de Fatimawijk in Roosendaal is donderdagmiddag afgesloten omdat er een verdachte situatie is in een woning aan de Kardinaal van Rossumstraat. Dat meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio, die mensen vraagt uit de buurt te blijven. Een aantal woningen in de nabijheid van het verdachte huis is ontruimd. Bewoners die niet naar huis kunnen, worden opgevangen in een buurthuis.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - De minderjarige die maandag werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van de broer van S10 is weer vrij, maar blijft wel verdachte in de zaak. De 30-jarige man uit Hoorn die ook begin deze week werd gearresteerd, blijft voorlopig vastzitten. Op 9 juli oordeelt de raadkamer over zijn detentie.
4 uur geledenZWOLLE (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi wordt niet gehoord als getuige in de zaak van zijn zoon Faissal T. Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag beslist. De advocaten van T. wilden onder anderen vader Ridouan en nog zeven anderen horen met wie Faissal volgens het Openbaar Ministerie op crimineel gebied zou hebben samengewerkt. Ook die getuigenverzoeken zijn afgewezen. "Het betreft geen getuigen die belastend hebben verklaard. Onvoldoende is onderbouwd waarom het horen van deze personen van belang is voor enige te nemen beslissing", aldus de rechtbank.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De nieuwste verdachte in de moordzaak van Peter R. de Vries beschikte over een netwerk van personen en bankrekeningen in Nederland, waarmee hij afgeschermd andere verdachten in de zaak kon betalen. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een eerste zitting tegen Raily B.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met extra bezuinigingen is aangenomen door de Tweede Kamer. Aangezien ook GroenLinks-PvdA voorstemde, lijkt de begroting ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen.
6 uur geleden