Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal wildplasboetes vorig jaar helft minder vanwege pandemie

Aantal wildplasboetes vorig jaar helft minder vanwege pandemie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn vorig jaar beduidend minder beboet vanwege wildplassen. Het aantal boetes voor dit vergrijp halveerde vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt datapersbureau LocalFocus na een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De politie vermoedt dat de sluiting van de horeca de oorzaak is.

In 2020 werden 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, tegen circa 17.000 een jaar eerder. Het totale met deze boetes opgehaalde bedrag kwam uit op 1,1 miljoen euro, ook een halvering.

Door de uitbraak van het coronavirus waren horecazaken een groot deel van het jaar gesloten. De politie noemt het "heel aannemelijk" dat het aantal boetes voor wildplassen of -poepen daardoor is gedaald.

In Nederland geldt geen landelijk verbod voor wildplassen. Gemeenten kunnen zelf kiezen om hier regels over op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak is de regel dat plassen of poepen in het wild niet is toegestaan binnen de bebouwde kom. Daar staat dan een boete op van 140 euro.

Het aantal boetes voor wildplassen is in bijna alle provincies gedaald, met uitzondering van Flevoland. In de provincie Groningen zijn relatief de meeste van deze boetes uitgedeeld. Drenthe telde er verhoudingsgewijs juist weinig.

Meer uit Binnenland

Gemeenten hebben 92.000 opvangplekken voor Oekraïners

ARNHEM (ANP) - Nederlandse gemeenten kunnen op dit moment zo'n 92.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen, meldt het Veiligheidsberaad woensdag. Daarmee zitten ze onder de 97.000 plekken die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) eerder per februari had gevraagd. Volgens het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is dat aantal nu wel bijna in zicht.

13 minuten geleden
250 asielzoekers aangekomen in tijdelijke opvang hotel Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - 250 asielzoekers zijn woensdag aangekomen in het voormalige Mövenpick Hotel aan het Pettelaarpark in Den Bosch. Dat laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daar worden zij tijdelijk gehuisvest, omdat de noodopvang in Rosmalen waar zij eerst verbleven op 1 maart dichtgaat.

17 minuten geleden
Vermoedelijke schutter Bigidagoe aangehouden in Parijs

PARIJS (ANP) - Een 20-jarige Amsterdammer is woensdag op een vliegveld in Parijs aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident in Amsterdam afgelopen weekend. Bij de schietpartij in een partycentrum aan de Rhoneweg kwam zondag de 26-jarige Danzel Silos om het leven, ook wel bekend als Bigidagoe van rapformatie Zone6.

48 minuten geleden
OM: minderjarige hielp tbs'er bij ontsnappen en steekpartij Soest

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist twintig maanden jeugddetentie tegen de toen 16-jarige jongen die tbs'er Kendrick M. tijdens zijn verlof vanuit de Pompekliniek in Nijmegen op 30 november 2022 hielp ontsnappen en daarna met hem naar de woning van Kendricks ex in Soest reed. Daar stak M. haar meerdere malen met een mes. De jongen is volgens het OM medeplichtig aan poging tot moord dan wel doodslag, zo bleek woensdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Utrecht.

52 minuten geleden
OM: moordverdachte De Vries niet onder druk, liep 'te pronken'

AMSTERDAM (ANP) - Justitie ziet nergens aanwijzingen dat vermeend 'moordmakelaar' Krystian M. bij de liquidatie van Peter R. de Vries in 2021 dermate onder druk stond van anderen, dat hij zich niet aan de moordplannen kon onttrekken. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp verwezen de aanklaagsters de korte verklaring die M. hierover onlangs aflegde woensdag naar het rijk der fabelen. Volgens hen blijkt uit het verzamelde bewijs juist dat de 28-jarige Pool trots was op zijn positie. "Hij liep ermee te pronken", aldus de officieren van justitie.

1 uur geleden
VluchtelingenWerk vreest voor langere sluiting meldpunt Oekraïners

UTRECHT (ANP) - VluchtelingenWerk maakt zich zorgen over de gevolgen van de sluiting van het belangrijkste aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. De organisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen in het land, deze situatie nog "dagen of weken" kan duren. "Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog staan Oekraïense vluchtelingen voor een dichte deur zonder opvang."

1 uur geleden
Tata Steel 'herkent zorgen' over omstreden kooksfabriek

VELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland "herkent" de zorgen die omwonenden hebben over een vervuilende kooksfabriek op het terrein voor staalproductie. Een adviesgroep stelde in een woensdag verschenen rapport dat die omstreden Kooks- en Gasfabriek 2 eerder dicht zou moeten om de schadelijke invloed van Tata Steel op de omgeving drastisch te verminderen.

1 uur geleden