Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal mkb-bedrijven gestegen tot meer dan 1,5 miljoen

Aantal mkb-bedrijven gestegen tot meer dan 1,5 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal midden- en kleinbedrijven in Nederland is begin dit jaar gestegen tot meer dan 1,5 miljoen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is bijna 70 procent meer dan tien jaar geleden.

De stijging is volgens het CBS vooral te danken aan de toename van het aantal zzp'ers in het afgelopen decennium. In 2024 zijn dat er zo'n 1,3 miljoen, bijna twee keer zoveel als in 2014. Vooral het aantal zelfstandige taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en bezorgers is flink gestegen en is in tien jaar drie keer zo groot geworden. In de bouw is het aantal zzp'ers verdubbeld.

Relatief gezien kwamen de meeste mkb-bedrijven erbij in de uitgeverijen van software. Deze branche telt in 2024 ruim driehonderd bedrijven, zes keer zoveel als tien jaar eerder.

In enkele sectoren ziet het CBS juist minder midden- en kleinbedrijven. Vergeleken met 2014 zijn er nu bijvoorbeeld 28 procent minder mkb-ondernemingen met een tankstation. Het aantal midden- en kleinbedrijven met een drukkerij of een café is een vijfde minder geworden.

Regelmatig klinkt kritiek op bedrijven die mensen in dienst nemen als zzp'er. Vakbond FNV spande rechtszaken aan tegen Uber en Deliveroo omdat de bedrijven mensen als zelfstandigen in dienst namen. FNV betoogde dat zij werknemers zijn die onder een cao moeten vallen. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar november dat bezorgers van Deliveroo, dat inmiddels niet meer actief is in Nederland, onder een cao vallen.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

7 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

14 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

14 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

15 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

16 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

19 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

19 uur geleden